Woensdrecht

Alsnog vijf wielerrondes in gemeente Woensdrecht, start 8 augustus

Na één jaar afwezigheid wordt de Ronde van Woensdrecht in 2020 weer verreden. © Maarten Elst

Maarten Elst Maarten Elst

Het is deze zomer dan toch koers in de gemeente Woensdrecht. De wielercomités van Huijbergen en Hoogerheide hebben de handen ineengeslagen met als doel om op korte termijn vijf wielerrondes te organiseren. Met medewerking van wielerbond KNWU en gemeente Woensdrecht is het alsnog gelukt om vanaf 8 augustus elke zaterdag (op zaterdag 22 augustus na in verband met het NK Wielrennen) een wielerronde te rijden binnen de gemeentegrenzen. Na de start in Ossendrecht strijden de renners achtereenvolgens in Woensdrecht, Hoogerheide, Putte en Huijbergen voor de leiderstrui van Woensdrecht.

Het is alweer even geleden dat er een wielerwedstrijd is verreden in de gemeente Woensdrecht. Waar in augustus eigenlijk de Vuelta (Ronde van Spanje) door Hoogerheide en Huijbergen had moeten passeren, zijn de straten van beide kernen in deze tijd van het jaar vrij rustig. Na vijf maanden moest daar eens verandering in komen, vonden de wielercomités van Hoogerheide en Huijbergen.

“Door het bundelen van krachten blijkt het mogelijk om in de hele gemeente weer koers te laten zien”, schrijft de organisatie verheugd in een persbericht. “Het enthousiasme bij de wielerliefhebbers en sponsoren is groot. Maar het meest verheugd zijn wel de renners, die na bijna 5 maanden weer hun geliefde sport kunnen beoefenen.”

Sterke pelotons

In zes weken tijd worden alle vijf de kernen van de gemeente aangedaan met een wielerwedstrijd. Elke zaterdag tussen 16 en 21 uur strijden tientallen wielrenners voor de nu al felgebeerde leiderstrui van Woensdrecht. Een stormloop op startplekken lijkt aanstaande. “We zullen zeker bij de elite/beloften/amateur te weinig startgelegenheid hebben. Maar ook de nieuwelingen, junioren en dames staan te trappelen van ongeduld om weer gas te kunnen geven op de fiets. We verheugen ons op grote pelotons die door de dorpen zullen rijden”, vertelt Jeroen van Wezel, secretaris van Wielercomité Huijbergen.

Er is voor de zaterdagnamiddag en -avond gekozen om zoveel mogelijk overlast voor winkeliers en bewoners te vermijden. Alle bewoners en omwonenden van de rondes worden volgens de comités op een later tijdstip nog per brief geïnformeerd.

Terugkeer Ronde van Woensdrecht

Zaterdag 8 augustus starten de elite/belofte/amateurs en vrouwen in Ossendrecht. Een week later, op zaterdag 15 augustus, vindt de 61ste editie van de Ronde van Woensdrecht plaats. De wielerronde was in 2018 ter ziele gegaan nadat de organisatie onder leiding van John de Crom geen opvolger wist te vinden.

Na Woensdrecht volgt het weekend van het NK waardoor de tourkaravaan een weekend opschuift naar Drenthe. Een week later is het de beurt aan Hoogerheide, gevolgd door Putte en met op zaterdag 12 september de finale door de straten van Huijbergen.

Coronaproof

In het wielerpeloton is anderhalve meter afstand houden haast onmogelijk. De organisatie roept supporters op om wel voldoende afstand te houden. Wielrenner Lars Akkermans moet geblesseerd toekijken en besloot zich te mengen in de organsiatie. “Het is fantastisch om mee te helpen om de wedstrijden te organiseren. We hebben uiteraard speciale corona-maatregelen getroffen zodat alles veilig kan verlopen. Hiervoor is een corona-team samengesteld die ervoor zorg zal dragen dat alles binnen de regelgeving zal verlopen. De 1,5 meter is buiten het peloton heilig en we hopen dat iedereen er zich goed aan zal houden”.

De organisatie verwacht veel spektakel, want er wordt in 5 wedstrijden gestreden om het Gemeente Woensdrecht klassement, een klassement met een heuse “”Woensdrecht leiderstrui” en waaraan mooie geldprijzen zijn verbonden. De organisatie heeft er voor gekozen om 5 weken achter elkaar (m.u.v. 22 augustus NK wielrennen) op zaterdag van ca 16.00 uur tot 21.00 uur de wedstrijden te organiseren. Dit om de eventuele overlast voor winkels en bewoners te beperken. Alle bewoners en omwonenden van de rondes worden nog per brief geïnformeerd.

Voor in de agenda

Zaterdag 8 augustus 2020: Ossendrecht (Vrouwen & elite/belofte/amateurs).
Zaterdag 15 augustus 2020: Woensdrecht (nieuwelingen+ categorie 7 & elite/belofte/amateurs). 
Zaterdag 29 augustus 2020: Hoogerheide (junioren & elite/belofte/amateurs).
Zaterdag 5 september 2020: Putte (NL) (nieuwelingen +categorie 7 & elite/belofte/amateurs) .
Zaterdag 12 september 2020: Huijbergen (finale) (nieuwelingen, junioren & elite/belofte/amateurs).

Meer informatie via www.rondevanhoogerheide.nl en www.wchuijbergen.nl.