Bergen op Zoom

Alternatieve Maria Ommegang weer te bewonderen in de Gertrudiskerk

Sven de Laet Sven de Laet

Voor het tweede jaar op rij gaat de Maria Ommegang in Bergen op Zoom niet door. Máár, net als vorig jaar is er wel aan een alternatieve invulling gedacht. De komende zondagen kunnen bezoekers van de Sint-Gertrudiskerk bijzondere kledingstukken en attributen van de dankstoet bewonderen.

Pas ongeveer een maand geleden hakte de organisatie officieel de knoop door. Wederom zit de traditionele stoet door de binnenstad er niet in, vertelt pastoor Paul Verbeek. “We hebben expres zo lang gewacht. Stel nou dat er wel iets had gekund…” Dat bleek ijdele hoop. “We mikken nu weer op vorig jaar. Maar vergeet niet dat we een groep van 800 vrijwilligers hebben. Die wil je wel betrokken houden.”

Daarom werd het alternatieve scenario weer uit de kast getrokken. “Iedere week stellen we een tafereel uit de dankstoet tentoon in de kerk. Rondom de vieringen op zondag kunnen bezoekers daar dan even van genieten.” Afgelopen weekend was bijvoorbeeld het verhaal van Mozes te zien. Later deze week moet dat tafereel plaatsmaken voor het volgende in de reeks van zeven.