Halsteren

Amerikaanse rivierkreeft nu ook in Halsteren gespot

Foto ter illustratie (bewerkte versie)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het beestje is al op meerdere plekken in het land gespot, en nu ook bij Fort de Roovere in Halsteren: de Amerikaanse rivierkreeft. En dat is niet perse iets waar we blij mee moeten zijn, meent PvdA Bergen op Zoom. Daarom trekt de politieke partij aan de bel bij de gemeente.

De Amerikaanse rivierkreeft is afkomstig uit de zuidoostelijke Verenigde Staten en Mexico. Het dier hoort eigenlijk dus helemaal niet thuis in Nederlandse wateren. “In Halsteren zit de rode variant”, vertelt ecoloog Michiel Cornelis van Waterschap Brabantse Delta. “In totaal zijn er acht verschillende soorten gespot in Nederland.”

Nadelen

Er zitten een paar nadelen aan de kreeft. Ze kunnen namelijk flink wat schade aan de biodiversiteit en oevers aanrichten. “De kreeften graven holletjes in de oevers, waardoor het water troebel wordt en daglicht niet meer tot de bodem komt. Daardoor komen er minder planten, en hebben andere waterdieren weer minder voedsel.” Een kettingreactie dus.

Een ander nadeel is dat het dier zich ontzettend snel voortplant. “Een Amerikaanse rivierkreeft kan wel 500 eitjes leggen.” Natuurlijke vijanden zijn er wel, denk hierbij aan reigers, meerkoeten en otters. “Maar omdat de kreeften zóveel eitjes leggen, blijven ze in grote aantallen groeien.”

Populatie verkleinen

Het was de zoon van PvdA-burgerlid Nanny Nuijten die het dier bij Fort de Roovere zag lopen. “En ik hoorde ook al geluiden van andere bekenden die de kreeft bij het water bij de brug hadden zien lopen.” Daarom besloot ze, samen met Adam Ahajaj, raadsvragen te stellen aan het college van B&W.

Nuijten hoopt met het stellen van de vragen dat de gemeente in actie komt, het liefste samen met het Waterschap. “Laat ik wel duidelijk stellen dat wij echt geen tegenstander zijn van de rivierkreeft. Hij hoeft niet uitgeroeid te worden, we zouden alleen de populatie graag willen verkleinen. Hopelijk kan daar, samen met het Waterschap, een oplossing voor bedacht worden.”

Maar dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn, meent ecoloog Cornelis. “De Amerikaanse rivierkreeft valt onder de visserijwetgeving. Dat betekent dat alleen beroepsvissers ze zouden mogen vangen. We zouden via een ontheffingsonderzoek wat maatregelen mogen nemen, maar dan blijft het alsnog beperkt.” Wel is er onlangs een motie aangenomen waarin wordt gepleit voor een landelijke aanpak. “Mochten die plannen doorgaan, dan kunnen we meer doen.”

De enige optie

De enige stappen die het Waterschap nu zou kunnen zetten, is het aanpassen van de oevers. “Als we deze oevers aantrekkelijker maken voor de natuurlijke vijanden van de kreeft, en juist onaantrekkelijker maken voor de kreeft, dan kan op natuurlijke wijze dit probleem aangepakt worden.” Maar of dit ook mogelijk is bij Fort de Roovere, dat moet nog uitgezocht worden.