Roosendaal

Angst zit er bij omwonenden goed in na drie inbraken op rij bij Poolse supermarkt

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

In zo’n twee maanden tijd is er drie keer ingebroken in de Poolse supermarkt Polski Sklep aan de Gastelseweg. De winkel in Roosendaal is plots opvallend vaak doelwit van brutale dieven die ruiten inslaan en in korte tijd zo veel mogelijk buit maken. Een deel van de buurt, toch al allesbehalve blij met de overlast die sommige klanten geven, zegt er een zorg bij te hebben. De gemeente wil het echter los zien van de klachten die er zijn.

Op een speciaal e-mailadres dat ooit is aangemaakt voor de buurt krijgt de gemeente wekelijks mails binnen met meldingen van bewoners van de Gastelseweg. Ook een ondernemer meldt zich om de zoveel tijd, om zorgen te uiten over wat er om de supermarkt allemaal gebeurt. Daar zijn sinds kort berichten bij gekomen over inbraken. Inmiddels is kort na elkaar drie keer ’s nachts ingebroken bij de winkel.

Onrust en zorgen

Iedere keer als er een ruit wordt ingegooid ligt een deel van de straat klaarwakker. Dat zorgt op zich al voor de nodige onrust. Daarnaast is men bang dat vroeg of laat ook andere panden aan de beurt zijn. Sommige omwonenden leggen een link met eerdere aanslagen op vergelijkbare bedrijven elders in Nederland. Er zijn meermaals gevels van Poolse winkels in brand gestoken of zelfs met bommen belaagd. Meerdere mensen aan de Gastelseweg vrezen dat het van kwaad tot erger wordt en hopen dat de gemeente actie onderneemt. Daar lijkt het voorlopig echter niet op.

Geen direct verband

Desgevraagd laat woordvoerder Jeroen Steenmeijer weten dat de gemeente begrijpt dat de buurt is geschrokken en dat de eigenaar van de supermarkt eveneens gedupeerde is. Hij geeft tevens aan dat er geen direct verband is met de overlast waarover al langer gesprekken worden gevoerd. Vooralsnog ziet de gemeente geen reden tot aanvullende maatregelen. De woordvoerder wijst er verder op dat tijdens de donkere dagen van het jaar altijd al extra aandacht is voor inbraken en het voorkomen daarvan.

Andy Knobel reageert namens het bewonerscomité op de mededeling van de gemeente. Die voelt zich in zijn beleving niet geroepen wat te doen met de meldingen die omwonenden deden over de inbraken en hun zorgen. “Het wordt gewoon weggehoond. We worden weer niet serieus genomen. Dit soort reacties draagt op geen enkele wijze bij aan een oplossing.”

‘Laakbare houding’

Je kunt drie inbraken zo kort achtereen geen incident meer noemen, stelt Knobel. Letterlijk gezien zegt de gemeentewoordvoerder ook niet dat men er op het stadhuis zo over denkt maar zo voelt het wel voor het comité. Het zegt volgens Andy ook iets over hoe de gemeente omgaat met de zorgen van bewoners. “Verbazingwekkend dat de gemeente zo’n laakbare houding heeft.” Het verbaast hem op zeer onaangename wijze dat de politie na de inbraken wel beelden van bewakingscamera’s op kwam vragen bij straatgenoten maar dat de gemeente het daarna afdoet als niet relevant in de langslepende kwestie betreffende de gevoelens van overlast en onveiligheid in de buurt.