Bergen op Zoom

Anja Goossens (SP, plaats 41): ‘Armoede is onacceptabel’

Han Verbeem Han Verbeem

Volgende week kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Ook in West-Brabant staan de kandidaten in de startblokken en voeren met hun partijen volop campagne. ZuidWest Update sprak met een aantal van deze kamerleden-in-spé. Wat beweegt hen en wat hebben ze voor ónze regio in Den Haag in petto? Vandaag de derde in de serie: Anja Goossens uit Bergen op Zoom, kandidaat 41 voor de SP.

Anja Goossens (51) is voorzitter van de Bergse afdeling van de Socialistisch Partij. Ze is gevraagd voor de landelijke kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, op een eervolle plaats 41. Zoveel zetels zal de SP niet halen dus het Kamerlidmaatschap ligt voor haar niet écht voor de hand. “Mochten we 41 zetels halen, dan neem ik eerst een stevige borrel en daarna accepteer ik zeker mijn plaats in de Kamer.” Maar zover is het nog láng niet. Eerst campagne voeren, met de laatste loodjes naar de verkiezingen van volgende week. Maandagochtend 15 maart gaan de stembussen open om woensdagavond 17 maart weer te sluiten.

Geen weggegooide stem

Een stem op een regionale kandidaat die niet tot de toptien van de lijst behoort, is zeker geen weggegooide stem – benadrukt Goossens. Ze heeft korte lijnen met het landelijk bestuur en ze is bovendien lid van de Partijraad, het hoogste orgaan van de SP.

Rechtvaardigheid

Goossens zet zich voor de politiek in vanuit een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Daarom voelt zij zich thuis bij een sociale partij als de SP. En er is nog veel, heel veel onrechtvaardigheid in onze samenleving – moet ze constateren. In een rijk land als Nederland wonen nog steeds mensen in armoede. In West-Brabant zijn er dat relatief veel. Bergen op Zoom heeft veel bijstandsgerechtigden die voor een deel op de voedselbank zijn aangewezen.

Negatieve spiraal

Mensen worden arm gemaakt, stelt Goossens. Door hoge lasten voor wonen en zorg, studeren is nog steeds voor degenen die het kunnen betalen en wie eenmaal in de spiraal van werkloosheid en bijstand zit, komt er moeilijk uit. “Het is écht niet zo dat mensen met een bijstandsuitkering niets willen of niets kunnen. Maar ze moeten wél de kans krijgen.” De SP-kandidaat zet zich extra in voor de strijd tegen armoede en onrecht. De laatste dagen van de campagne gaan zij en haar team op pad, de wijken in, al is dat door de coronacrisis wel lastig. “Massaal de straat op, dat kan nu niet. Maar we rijden wel met een geluidswagentje rond. Met name in de dorpen zoals in de gemeente Woensdrecht.”