Huijbergen

Annemieke (58) keert na Volta Festival terug naar geboorteland Ghana

Annemieke de Bruijckere met naast haar een chief-stoel van haar vader, om haar nek een traditionele sjaal en in haar handen een mand vol goodies.

Annemieke de Bruijckere met naast haar een chief-stoel van haar vader, om haar nek een traditionele sjaal en in haar handen een mand vol goodies.

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De in Ghana geboren Annemieke de Bruijckere keert eind volgende maand voor een week terug naar haar geboorteplaats. Voordat het zover is, organiseert ze een evenement in Huijbergen, waarmee ze de bekendheid van haar goede doel wil vergroten.

Dat de 58-jarige inwoner van Zegge in Ghana is geboren zie je niet aan haar af. Hoe gepassioneerd ze over het land is, zie je des te meer zodra ze begint te vertellen over haar verleden en haar goede doel in het Afrikaanse land. De vader (Robert) en moeder (Eusje) van De Bruijckere reisden omstreeks de jaren 60 af naar de plaats Dzodze. Ze studeerden in de richtingen medicijnen en biologie en hebben destijds het St. Anthony’s Hospital opgericht. “In de vier jaar dat mijn ouders daar waren, kregen ze vier kinderen, waar ik er één van was”, zegt De Bruijckere.

Veel herinneringen heeft ze niet aan haar tijd in Ghana. “Mijn ouders gingen terug naar Nederland toen ik drie maanden oud was. Dat had te maken met de zwakke gezondheid van mijn broertje.” Wel zag ze in haar hele leven veel films en dia’s en er was altijd veel contact tussen het ziekenhuis in Dzodze en het Nederlandse gezin. Stukje bij beetje raakte De Bruijckere meer betrokken bij de communicatie en ondersteuning en uiteindelijk nam ze het stokje over van haar ouders.

St Anthony’s Hospital

Haar ouders keerden nooit meer fysiek terug naar het Afrikaanse land. Annemieke zelf ging in 2016 voor vier weken naar het ziekenhuis. “Dat heeft het vlammetje echt aangewakkerd.” Haar geschiedenis en het indrukwekkende bezoek resulteerde in een stichting die in 2020 werd opgericht. De stichting heet SOSSAH, wat staat voor stichting onderlinge samenwerking St Anthony’s Hospital.

Zoals de naam van de stichting al doet vermoeden staat het steunen van het St. Anthony’s Hospital centraal. “Dat doen we door zowel in Ghana als in Nederland evenementen te organiseren”, zegt ze. Het eerste evenement dat in Nederland plaats zal vinden is het Volta Festival, genoemd naar de rivier die door het gebied stroomt.

Volta festival

Het Volta festival zal plaatsvinden op zondag 9 oktober in multifunctioneel centrum de Kloek in Huijbergen. Tussen 14:00 en 17:00 uur zijn er veel activiteiten, waaronder optredens van een koor, dansers, djembéspelers en een theatergroep. Er worden traditionele sieraden uit Ghana verkocht. Evenals een hapje en een drankje. Met het evenement wil Annemieke de Bruijckere de naamsbekendheid vergroten om vrijwilligers aan te trekken en geld ophalen.

Dat geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het uitgeven van geboortecertificaten in Ghana, wat daar niet vanzelfsprekend is. Een ander belangrijk spaardoel is de stroomvoorziening van het ziekenhuis. “In het ziekenhuis is altijd stroom nodig, bijvoorbeeld voor de beademingsapparatuur. Helaas is het stoomnet daar erg onbetrouwbaar. In samenwerking met Zwitserse technici (Ghana Zwitserland Ziekenhuistechnici GSHT, red.) moet er een generator komen.” Een project dat al eerder gerealiseerd is, is de aankoop van een Toyota pick-up truck. “Daarmee kunnen ze de bush in voor preventieve gezondheidszorg. Als je de zandwegen met enorme kuilen daar ziet, dan snap je waarom zo’n pick-up truck fijn is.”

Twee weken na het Volta festival vertrekt Annemieke de Bruijckere met een vriendin en een student en zijn zusje voor een week naar Ghana. Maar voordat het zover is heeft ze haar handen vol aan het evenement. Ze hoopt dat veel mensen op 9 oktober kennis kunnen maken met de organisatie en vrijwilligers te vinden voor SOSSAH.