Fijnaart

App je even voor mij? Frans Bauer start samen met politie campagne tegen Whatsappfraude

Foto: Politie.nl.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het was even schrikken, toen Frans Bauer vrijdagochtend een boze video op zijn Twitteraccount plaatste. De zanger zou woest zijn, en was onderweg naar het politiebureau om aangifte te doen. Gelukkig bleek het om een stunt te gaan. Samen met de politie is hij de campagne ‘App je even voor mij?’, gestart, om bewustwording voor Whatsappfraude te creëren.

“Voor de eerste keer in mijn leven ga ik straks een politiebureau binnen”, begint Frans in zijn video. “Ik ben niet gauw boos, maar het is iemand toch gelukt om dat te veroorzaken.” Wat er is gebeurd, wil de zanger nog niet vertellen. “Jullie gaan het zo horen.”

Het blijft even stil. En dan volgt er een update via Instagram. Op de foto is een aangifteformulier en een kop koffie te zien. “Als ik mijn koffie niet opdrink, dan zijn de rapen echt gaar!!! Het stoom komt uit mijn oren!!”

Stunt

Gelukkig bleek het om een stunt te gaan, en was Frans niet écht boos. Hij houdt van een geintje, maar is heel serieus als hij mensen waarschuwt om niet in WhatsAppjes van oplichters te trappen. Het gaat om de bekendmaking van de nieuwe campagne ‘App je even voor mij?’ De campagne moet ouderen, maar ook kinderen en kleinkinderen bewuster maken van de manier waarop criminelen WhatsAppfraude plegen.

Video’s

Bij de campagne horen drie video’s. In een van de video’s wordt Frans in de maling genomen. Iemand heeft zout in zijn suikerpotje gedaan. Maar als hij een appje krijgt met de tekst ‘Pap, heb je even voor mij? Maak wat geld voor me vrij?’ is hij meteen alert. Hij is de oplichters te slim af, en waarschuwt anderen om zich niet te ‘laten neppen tijdens het appen’.

In de week van de veiligheid, die plaatsvindt van 10 tot 14 oktober, worden de andere twee filmpjes online gezet.