Bergen op Zoom

Bergse roeiers vinden zichzelf opnieuw uit: nul leden, wel springlevend

Stockfoto van een roeiteam

Afbeelding: Pexels

Raymon Mens Raymon Mens

Zijn traditionele sportverenigingen nog van deze tijd? Het antwoord is wat Floran van den Eijnden van roeivereniging Aquarius uit Bergen op Zoom betreft nee. Dat blijkt ook uit hoe de Bergse roeiers te werk gaan. Ze hebben geen leden, er is veel vrijblijvendheid en aan torenhoge ambitie ontbreekt het. Toch is er genoeg animo.

“Als je vraagt hoeveel leden we hebben? Ik zal eerlijk zijn, het zijn er om precies te zijn nul”, vertelt van den Eijnden in het programma ZuidWest Sport op ZuidWest TV. Dat vindt de voorman echter geen probleem: “We willen geen traditionele vereniging zijn die vooral door een oude garde gedragen wordt”.

Aquarius meermaals gereanimeerd

Roeivereniging Aquarius heeft nogal wat stormen doorstaan. “Vijf jaar geleden sloeg het noodlot toe. De vereniging had een aantal zeecontainers aan de Binnenschelde die als opslag en kleedkamer dienden. Die zijn in de fik gevlogen. Alles weg, er was niets meer over”, vertelt van den Eijnden.

Snel daarna werd de vereniging opnieuw opgebouwd. Met huisvesting die door de gemeente beschikbaar werd gesteld en een aantal tweedehands boten. “We hadden weer een prachtig clubhuis. Er stond echter nul euro op de rekening, dus we waren aangewezen op tweedehands boten. De motivatie van vrijwilligers om er een mooi gebouw van te maken was er echter wel”, zegt de voorman.

Toch sloeg het noodlot voor de derde keer toe, tijdens de coronacrisis haakten veel vrijwilligers af en kreeg het enthousiasme een dreun.

Nieuw soort vereniging

De laatste reïncarnatie van Aquarius is de meest bijzondere. Na de tegenslagen besefte de club dat ze anderen nodig hadden om te overleven. Ze besloten samen te werken met andere lokale watersportverenigingen en de eerste Bergse watersportdag te organiseren. Dat was het startschot voor het nieuwe Aquarius.

“We hadden immers de boten en een clubhuis”, licht van den Eijnden toe. “We wilden het nu anders aanpakken dan de traditionele vereniging. Tegenwoordig willen mensen gewoon een keer sporten, wat plezier hebben. Maar of ze lid willen worden voor het leven? Dat is de grote vraag.”

Dit leidde tot het idee van “tientjesroeiers”. Voor slechts een tientje kan iemand een avond komen roeien en nadien een drankje doen in het clubhuis, zonder verdere verplichtingen. “Het heeft het hele concept van lidmaatschap veranderd”, zegt van den Eijnden. De planning wordt nu via een WhatsApp-groep gedaan. “Op een gemiddelde roeiavond hebben we twee boten vol, wat neerkomt op zo’n tien personen.”

Nederland schitterde tijdens de WK roeien in Belgrado, maar hier in Bergen op Zoom hebben we die ambities niet

Van den Eijnden gelooft sterk dat een andere manier van organiseren kan werken. “Veel verenigingen bestaan al 20 tot 30 jaar, maar ze blijven voornamelijk in leven door de inzet van de oudere leden. Hoe houden we de jongere generatie betrokken voor de lange termijn? Het is tijd om te veranderen en met de tijd mee te gaan.”

En de roeisport? Aquarius heeft geen ambities om te concurreren op landelijk niveau. “Ja, Nederland heeft geschitterd tijdens de wereldkampioenschappen roeien in Belgrado, maar hier in Bergen op Zoom hebben we die ambities niet.” In plaats daarvan is het roeien bij Aquarius heerlijk divers. “De ene week ben je stuurman, de andere week slagman. We hebben onszelf opgeleid tot instructeurs. We worden misschien nooit wereldkampioen, maar het plezier dat we hebben is onbetaalbaar.”