Woensdrecht

Arjan en Jorn voeren actie voor de aanleg van een pumptrackbaan: ‘Geschikt voor iedereen’

De pumptrack op WielerExperience Roosendaal

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Skaten, steppen, (loop)fietsen en skateboarden. Het kan allemaal op een zogenoemde pumptrackbaan: een aaneengesloten, geasfalteerde baan vol bochten en hobbels. De 35-jarige Arjan Witte uit Hoogerheide en 13-jarige Jorn Langenberg uit Ossendrecht zamelen handtekeningen in voor de aanleg van zo’n parcours. “Pumptrack is zo fantastisch.”

Toen Arjan de pumptrackbaan in Roosendaal ontdekte, kwam hij daar eerste instantie voor zijn zoontje. “Maar ik vind het zó leuk, dat ik zelf een skateboard heb gekocht.” En dus zou hij graag zo’n baan in zijn eigen gemeente zien. “Pumptrack geeft je zo’n vrij gevoel. Alsof je een vogel bent die door de lucht vliegt. Het is fantastisch.”

Petitie

Arjan besloot zich erin te verdiepen en ontdekte dat de Ossendrechtse Jorn twee jaar geleden een petitie was gestart voor de aanleg van zo’n parcours. “Die heb ik gelijk getekend, maar ik wilde me niet mengen in zijn actie.” Tot hij te horen kreeg dat Jorn tijdelijk was gestopt, omdat hij geen respons kreeg vanuit de gemeente. “Ik besloot contact te zoeken met de gemeente, en ging in gesprek met een beleidsmedewerker van de afdeling groen.” Na dat gesprek heeft Jorn hem een bericht gestuurd. “Toen ben ik met Jorn en zijn ouders rond de tafel gaan zitten en hebben we een plan gemaakt.”

Gezamenlijk hebben ze een poster en een Powerpointpresentatie gemaakt. Ook starten ze binnenkort met schoolbezoeken, waar ze aansluiten in de burgerschaples. “Kinderen van groep vijf tot groep acht gaan dan hun onderbouwde onderneming over de pumptrackbaan op papier zetten. Dat leveren we, samen met onderbouwde meningen van experts én de handtekeningenactie, aan bij de gemeente.” Uit gesprekken met geïnteresseerden uit de omgeving kwam tevens naar voren dat de vraag naar een skatebaan erg groot is. ”Dat betrekken we er ook graag bij.”

Burgerinitiatief

Een pumptrackbaan zou op verschillende vlakken iets toe kunnen voegen voor de gemeente, meent Arjan. “Het stimuleert mensen om lekker buiten te sporten. Ook is zoiets gratis toegankelijk, dus echt geschikt voor alle bevolkingsgroepen en -lagen. Bovendien vergroot sporten het zelfvertrouwen en zorgt het voor verbinding.”

De mogelijkheden zijn eindeloos.

De petitie is inmiddels meer dan vijfhonderd keer ondertekend. “We hopen vóór de zomervakantie de duizend aan te tikken. Dat is het doel.” De hoop is dat de gemeente het burgerinitiatief aanneemt en een baan gaat aanleggen. “We kunnen hier echt een gemeentelijk project van maken. Er is zicht op de kinderen, een lokaal bedrijf kan het aanleggen, de lokale hovenier kan het park van groen voorzien. De mogelijkheden zijn eindeloos.”