West-Brabant

Arriva laat minder bussen rijden vanwege coronavirus

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Vervoerder Arriva gaat de dienstregeling aanpassen. Er gaan minder bussen rijden, ook in West-Brabant. Maar belangrijke bestemmingen blijven bereikbaar, zoals ziekenhuizen en bedrijventerreinen.

Arriva merkt dat veel minder mensen gebruik maken van het openbaar vervoer door de corona-crisis. Ook is er minder personeel. De vervoerder wil niet onnodig met lege bussen rijden en past de dienstregeling aan. De provincie Noord-Brabant heeft aan Arriva gevraagd belangrijke bestemmingen goed bereikbaar te houden. Zodat mensen wel naar ziekenhuizen en hun werk kunnen.

Maatschappelijk belang is groot

De vervoerder beseft dat sommige mensen afhankelijk zijn van openbaar vervoer. En ook mensen die werken in de vitale banen, zoals de zorg. “Het maatschappelijk belang van openbaar vervoer is groot. Wij proberen en willen onze reizigers zo lang mogelijk van dienst zijn,” aldus Arriva. Toch gaan er vanaf donderdag 19 maart minder bussen rijden.

De aangepaste dienstregeling lijkt op de dienstregeling tijdens vakantieperiodes. Voorlopig gelden de veranderingen tot maandag 6 april. “Met deze dienstregeling bieden we reizigers toch een betrouwbare dienstregeling gedurende de hele dag én op alle dagen van de week,” laat Arriva weten.

Behalve de aangepaste dienstregeling zijn er nog extra maatregelen. Zo rijden er in Brabant geen schoolliners (de 600-lijnen) en geen buurtbussen (de 200-lijnen). Ook de Efteling-lijnen en de Nightliners rijden niet.

Reisplanner vanaf donderdag aangepast

De nieuwe dienstregeling van Arriva staat vanaf donderdag in de reisplanner. Ook bij de bushaltes hangen lijsten: kijk dan bij ‘vakantiedienstregeling’. Arriva raadt aan om je reis niet te vroeg vantevoren al te plannen, omdat er zelfs een uur voor vertrek nog veranderingen kunnen zijn in de reistijden.

De provincie heeft Arriva gevraagd om flexibel te zijn als er ergens problemen ontstaan, bijvoorbeeld omdat er geen buurtbussen meer rijden. Volg de gevolgen van het coronavirus op het openbaar vervoer in Brabant op bravo.info/corona. Of gebruik de reisplanner van Arriva.