Bergen op Zoom

Arriva zoekt nieuwe chauffeurs en laat mensen zelf rijden tijdens open dag

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Vervoersbedrijf Arriva kampt met een personeelstekort. Daarom organiseert het open dagen waarbij mensen zelf mogen ervaren hoe het is om in een bus te rijden. Ze hopen mensen enthousiast te maken voor het vak dat zij met veel plezier uitoefenen.

Voor veel mensen lijkt het zo vanzelfsprekend dat de bus hen elke dag komt ophalen, maar niets is minder waar. Het blijft voor Arriva een lastige puzzel om alle bussen op tijd op hun bestemming te krijgen. De krapte op de arbeidsmarkt is hierbij een doorn in het oog. Dit probleem is ook niet zomaar opgelost. Je kan mensen met een autorijbewijs niet direct in een bus laten rijden. Het 12 meter lange voertuig rijdt zeker anders dan een normale auto en daarom krijgen nieuwe chauffeurs een uitgebreide interne opleiding.

Reizigers merken momenteel weinig van de personeelstekorten

Op dit moment doet Arriva er alles aan om te zorgen dat elke rit rijdt, vertelt Arriva communicatieadviseur Suzan van Beek. “Momenteel merken de reizigers weinig van de personeelstekorten. We organiseren deze dag zodat we genoeg mensen hebben om alle bussen nu én de komende tijd te laten rijden”, vertelt Van Beek.

Mensen zijn erg enthousiast

De open dagen van Arriva worden op verschillende plekken in Brabant gehouden. De opzet blijft wel hetzelfde. Mensen krijgen eerst uitleg over hoe het traject werkt en wat het vak inhoudt. Vervolgens mogen de kandidaten zelf achter het stuur gaan zitten. “Dan gaan ze samen met een instructeur ervaren hoe het is om achter het stuur te zitten in zo’n grote bus. Het is voor velen even wennen maar de mensen zijn erg enthousiast”, vertelt Van Beek.

Dit enthousiasme blijkt wel uit de reacties van de deelnemers van de open dag. “Het was hartstikke leuk. Ik heb zonder problemen een rondje in Bergen op Zoom en op de snelweg gereden. De bus is nog heel”, grapt deelnemer Monique.

We komen dagelijks drie à vier mensen tekort

Volgens Arriva buschauffeur Nuri Kocabaspinar is het probleem groter dan dat veel mensen denken. Nieuwe collega’s zijn momenteel hard nodig. “We komen dagelijks drie à vier mensen tekort en dan vallen er veel diensten uit”, vertelt Kocabaspinar. “Dat is voor zowel de reizigers als voor de chauffeurs niet leuk.”

Op de eerste open dag waren er zo’n 20 aanmeldingen, laat communicatieadviseur Van Beek weten. Mensen die zelf ook achter het stuur van een bus willen kruipen kunnen zich aanmelden op de website van Arriva.