Roosendaal

Atletiekvereniging THOR wint Rookvrije Generatie Award voor West-Brabant

Foto: Laurens Jobse/Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Atletiek- en recreatievereniging THOR uit Roosendaal heeft de Rookvrije Generatie Award gewonnen. In West-Brabant deden er twaalf clubs en instellingen mee aan de uitdaging van de GGD. De tweede plek ging naar speeltuin de Hoge Neer in Etten-Leur en op de derde plaats eindigde VV Sleeuwijk. THOR wint niet alleen een gouden beker, maar ook een cheque van 500 euro. Dat geld mag de club gebruiken om een gezonde leefstijl te bevorderen. THOR wil hiermee gezonde snacks promoten in de kantine.

Sebastiaan Baan, directeur van de GGD West-Brabant, is de Rookvrije Generatie Award dinsdagavond uit gaan reiken bij THOR in Roosendaal. De prijs gaat naar instellingen of verenigingen die er voor zorgen dat kinderen op kunnen groeien zonder last te hebben van rook. Volgens Baan geeft de atletiekclub daarin het goede voorbeeld voor de regio. “Zij dragen actief het rookvrije generatie beleid uit. Daarnaast proberen ze er niet alleen voor hun eigen vereniging te zijn, maar ook voor de omliggende verenigingen. Ook daar proberen ze de betrokken ouders en kinderen actief mee te geven hoe je rookvrij kan opgroeien.”

Ja, superblij! We hebben daar best wel ons best voor gedaan

De jury was vooral onder de indruk van de brede inzet van THOR. Volgens de juryleden probeert THOR alle kansen te benutten om aandacht te vragen voor rookvrij opgroeien. Ze gebruiken hun website, de nieuwsbrief, borden langs de atletiekbaan en bij evenementen, raamstickers en spandoeken. THOR is ook lid van het overlegplatform sportpark Vierhoeven en daar proberen ze ook andere clubs te inspireren een rookvrije sportclub te worden. “Omdat de ambitie van ARSV THOR is om niet alleen de eigen vereniging maar het hele sportpark Vierhoeven rookvrij te maken vinden wij hun een terechte winnaar,” laat de jury weten.

Tekst gaat verder onder de foto.

THOR vindt de Rookvrije Generatie Award een mooie waardering. “Ja, superblij! We hadden het niet verwacht,” lacht Yvonne Langen, de verenigingsmanager van THOR. Ze kijkt naar de grote gouden prijsbeker in haar handen en straalt. “We hebben daar best wel ons best voor gedaan. En dat ‘t uiteindelijk dan toch gelukt is, da’s echt super ja.”

Het leek ons de hoogste tijd om ook eens aandacht te geven aan gezonde voeding

Langen weet ook al waar ze de cheque van 500 euro aan uit wil geven. Het is de bedoeling dat dit geld gebruikt wordt om een gezonde leefstijl te bevorderen. En daar heeft THOR wel plannen voor. “Het leek ons de hoogste tijd om ook eens aandacht te geven aan gezonde voeding: gezonde snacks in de kantine. En deze prijs helpt daar prima bij,” legt Langen uit.

Wethouder René van Ginderen is blij met het werk van atletiekvereniging THOR. “Wij vinden het erg belangrijk dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien in de gemeente Roosendaal. Ik ben dan ook super trots op ARSV THOR voor het winnen van de Rookvrije Generatie Award.” Van Ginderen hoopt dat de prijs een inspiratie is voor anderen. “Op deze manier motiveren we hopelijk nog meer organisaties binnen Roosendaal om bij te dragen aan een rookvrije gemeente voor kinderen.”

Probeer je bewust te zijn van je rol als voorbeeld voor kinderen

Verenigingsmanager Langen heeft nog wel een tip voor andere clubs. “Wat ik zou willen meegeven is: probeer je bewust te zijn van je rol als voorbeeld voor kinderen. Probeer de ouders daar ook bij te betrekken vooral. En dan kom je al een heel eind.”

Bekijk in de video hieronder de uitreiking van de Rookvrije Generatie Award.