Audio-expressies op ruim 400 bankjes in Roosendaal dankzij project ‘Open Blik’

Natasja Jonckheere (links) en Bart van Eekelen luisteren naar de audio-expressies van Open Blik Roosendaal (foto: ZuidWest Update).
Bij Buurthuis Kalsdonk vond woensdagmiddag de opening van het project Open Blik Roosendaal plaats. Hiermee komt het idee van Natasja Jonckheere nu echt tot leven. Dankzij haar zijn vierhonderd bankjes in Roosendaal voorzien van audioverhalen, gedichten en liedjes in het thema van dit jaar: verlies.
Wie vanaf woensdagmiddag door de straten van Roosendaal struint en een bankje tegenkomt, zou daarop zomaar een QR-code kunnen aantreffen. Wanneer de QR-code gescand wordt, krijgt de voorbijganger toegang tot allerlei audio-expressies, zoals gedichten, verhalen of liedjes. Alle expressies hebben een overkoepelend thema. Op deze manier is het idee van Jonckheere, met hulp van allerlei partners, tot leven gekomen. “Ik ben heel blij dat het project nu echt in werking is.”
Thema verlies
Want het idee speelde al langer door het hoofd van Jonckheere, vertelt zij tijdens de opening van het project bij Buurthuis Kalsdonk. “Ik ben heel blij dat Cultuur Verbindt Roosendaal kansen zag in het project en mij daarin wilde steunen.” Met die hulp kon Jonckheere op zoek naar mensen die hun verhalen wilden vertellen in het maatschappelijke thema wat dit jaar verbonden is aan de audio-expressies, namelijk ‘verlies’. “Dit thema raakt mij persoonlijk, omdat ik in mijn leven al een aantal mensen verloren heb. Daarnaast is het ook een thema waarin iedereen zich herkent, omdat iedereen een keer met verlies te maken krijgt.” Ieder jaar zal er een nieuw maatschappelijk thema aan de audio-expressies gehangen worden, gekozen door Stichting Social Klus.
Die stichting heeft ook alle QR-codes op de bankjes kriskras door Roosendaal geschroefd. Nadat het thema bepaald was en de Roosendalers gevonden waren die hun verhaal wilden doen, werden zij gekoppeld aan anderen. “Dat konden bijvoorbeeld dichters of singer-songwriters zijn. Eigenlijke alle soorten kunstenaars komen wel terug in dit project”, legt Jonckheere uit.
De initiatiefneemster is ook blij met de steun van de gemeente Roosendaal én het Tongerlohuys. Zij worden verantwoordelijk voor de opslag van de verhalen in hun Verhalenbank, legt Bart van Eekelen uit. “Universele verhalen zijn de moeite waard om te bewaren. Zo zorgen wij ervoor dat de verhalen niet verloren gaan en men ze in de toekomst nog kan beluisteren.”
Vlucht uit Iran
Samen met Jonckheere was Van Eekelen de eerste die op een bankje luisterde naar de audio-expressies via de QR-code. Hierna konden de belangstellenden, die er ondanks het warme weer toch volop waren, luisteren naar één van de liedjes. Dat vertelde het verhaal van Ali, een man die 24 jaar geleden moest vluchten uit Iran en lange tijd zijn vlucht moest verzwijgen. Na het lied volgde een luid applaus van de aanwezigen en voor zichtbare trots op het gezicht van Jonckheere. De audio-expressies zijn ook online te beluisteren via de website van Open Blik Roosendaal.
