Roosendaal

Autisme in de schijnwerpers tijdens autismeweek en expositie

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Mensen met autisme kunnen zich vaak bijzonder goed richten op hun taak en hebben oog voor detail. Die eigenschappen zie je terug in de kunstwerken die in het kader van de autismeweek in Parrotia in Roosendaal te zien zijn. Vrijdag werd de expositie officieel geopend en werd de vlag gehesen voor het stadhuis.

De vlag werd vrijdag gehesen door Evelien van der Star (wethouder gemeente Roosendaal), Carolien van der Kuijp (Coördinator AIC Roosendaal) en Sharon Aerts. AIC Roosendaal is het plaatselijke Autisme informatie Centrum dat al tien jaar regelmatig lotgenotenbijeenkomsten organiseert. Sharon Aerts is één van de mensen die deze bijeenkomsten bezoekt.

Volgens coördinator van der Kuijp zijn de bijeenkomsten vaak een feest van herkenning voor de bezoekers. “De contacten gaan daar over het algemeen veel soepeler dan buiten het AIC. Mensen voelen zich bij ons thuis en kunnen zichzelf zijn. Ze hoeven geen masker op te zetten. En dat geeft heel veel verbinding”, legt ze uit.

Autisme

Sharon Aerts (34) kan dit gevoel bevestigen. “Ik vind de mensen daar heel vriendelijk en ze begrijpen daar ook echt wat belangrijk voor mij is. Dat is in deze maatschappij vaak moeilijk doordat er veel vooroordelen zijn en weinig kennis”, zegt ze. Als voorbeeld noemt ze haar zoektocht naar een woning. Dat is in de krappe woningmarkt sowieso lastig, en vanwege haar autisme zoekt ze bovendien een specifieke plek waar ze zo min mogelijk last heeft van prikkels. Mensen met autisme ervaren vaak problemen op het gebied van sociale interactie, prikkelregulatie en belastbaarheid.

Aut de Kunst

Na het hijsen van de vlag, wandelt het gezelschap waaronder de wethouder en leden van Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) naar Parrotia aan de Markt. Hier is tot en met donderdag de expositie Aut de Kunst te bezoeken. In de expositie stellen mensen met autisme hun creatieve talenten tentoon, die voortkomen uit hun leven en het balanceren met hun autisme. Er zijn onder meer schilderijen, tekeningen, sieraden, Lego-figuren en foto’s te zien.

Ik denk dat mijn autisme bijdraagt aan mijn oog voor detail

Sharon Aerts is één van de trotse exposanten. Er zijn foto’s te zien die zij heeft gemaakt. “Mensen met autisme hebben vaak oog voor details en zijn vaak best creatief. Ik denk dat mijn autisme wel bijdraagt aan de manier waarop ik naar details kijk”, zegt ze. “Hier zie je bijvoorbeeld een hartvorm”, zegt Aerts, terwijl ze naar een foto van een boomblad wijst. “En hier zie je de knopjes van een bloem”, zegt ze terwijl ze naar een abstracte foto wijst.

Inside Aut

Wegens de autismeweek wordt vrijdag om vier uur de documentairefilm Inside Aut in de bioscoop in Roosendaal vertoond. In deze film vraagt fotograaf en documentairemaker Isabelle Renate la Poutré zich af of haar hoofd soms anders werkt dan dat van anderen. Ze leest een blogpost over vrouwen met autisme en dan begint er iets te dagen. In de documentaire Inside Aut gaat ze vol overgave en met humor op zoek naar de waarheid.

Begrip

Met de autismeweek hopen de initiatiefnemers op meer bewustwording in de maatschappij. “We moeten meer begrip en vooral meer geduld met elkaar hebben. En dat gaat niet alleen over mensen met autisme, maar gewoon meer geduld met iedereen en proberen elkaar beter te begrijpen door goed te luisteren en niet zelf in te vullen”, zegt Carolien van der Kuijp.