Bergen op Zoom

Avonturen Sint en Piet beginnen dit jaar eerder en verlopen anders

Foto: @ ZuidWest TV

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De avonturen van Sint en zijn Pieten beginnen dit jaar een week eerder dan anders. Want we wachten niet tot Sint Nicolaas in het land is; we kijken alvast mee met zijn belevenissen onderweg. Vanaf komende maandag kun je op ZuidWest TV elke schooldag kijken naar Studio Pepernoot. Ook de Grote Welkom Sinterklaas TV-show is op ZuidWest te zien. En als het een beetje mee zit, kun je eind deze maand in de bioscoop terecht voor Sints Film Spektakel.

Net als andere evenementen moet ook het Sinterklaasfeest aangepast worden vanwege de coronamaatregelen. Het heeft de afgelopen maanden heel wat creativiteit gevraagd van de vrijwilligers van de Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom. Steeds opnieuw bedachten ze leuke activiteiten en steeds opnieuw vielen die af, omdat de maatregelen strenger werden. Maar het is gelukt toch een gezellig feest te organiseren voor kinderen in de gemeente Bergen op Zoom.

Studio Pepernoot begint maandag al

De aanloop naar de verjaardag van Sint Nicolaas begint dit jaar al vroeg: Studio Pepernoot is al vanaf komende maandag te zien op ZuidWest TV. Normaal gesproken zijn de avonturen van Sint en zijn Pieten pas te volgen, nadat ze in Nederland zijn aangekomen. Maar daar wachten we dit jaar niet op.

“Dat komt door het enthousiasme van ons team,” vertelt Miriam van Esveld van de Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom. “Ook over de boot is al zo veel leuks te vertellen, maar dat is natuurlijk allemaal al voordat de sint aankomt.” Om ook de avonturen op de boot mee te beleven, beginnen we al een week eerder met de uitzending van Studio Pepernoot. Elke schooldag om 9.00 uur is er op ZuidWest TV een aflevering te zien.

Klas heeft via app contact met Kleermakerpiet

De stichting heeft ook een lespakket waar maar liefst 160 klassen van 28 scholen gebruik van maken. Dat betekent dat er een paar duizend kinderen zijn die elke dag betrokken worden bij de avonturen van Sint en zijn Pieten. En dat is hard nodig. Want Kleermakerpiet heeft problemen en ziet het niet meer zitten.

“In de klas hebben de kinderen via een app op de telefoon van de juf contact met Kleermakerpiet. Die heeft hulp nodig, want hij redt het zelf allemaal niet,” vertelt Van Esveld. “De kinderen helpen dan met allerlei schoolopdrachten over kleding, zoals ontwerpen en vermommen. En die bijdragen van de kinderen komen dan weer terug in de tv-uitzendingen.”

De Grote Welkom Sinterklaas TV-show

Op zaterdag 14 november is het dan eindelijk zo ver. Dan is Sint Nicolaas in Nederland aangekomen. Ook de sint moet rekening houden met de coronaregels, dus een grote intocht kan dit jaar niet. Maar we gaan hem en zijn Pieten natuurlijk wel welkom heten. Maar dan gewoon thuis, gezellig op de bank voor de televisie. Want ’s middags is er op ZuidWest TV een speciaal programma te zien: De Grote Welkom Sinterklaas TV-show.

“Alle bekende Pieten zijn natuurlijk in de show te zien, zoals Bakpiet, Rijmpiet en Kleermakerpiet. Net als de Muziekpieten die er een feest van gaan maken,” vertelt Van Esveld enthousiast. “Het wordt een heel uur gezelligheid met de Pieten. Dus we hopen dat mensen er dan thuis op de bank ook echt iets gezelligs van maken, met wat Sinterklaaslekkers er bij.”

https://vimeo.com/506388719

Stuur je eigen filmpjes in en hang tekeningen op

Als je zelf ook te zien wilt zijn in De Grote Welkom Sinterklaas TV-show, stuur dan een vraag in voor Sinterklaas. Maak een filmpje waarin je je vraag stelt en mail die naar [email protected]. De sint kan natuurlijk niet alle vragen laten zien of beantwoorden. Maar wie weet, misschien pikt ie er wel net jouw vraag uit en zie je jezelf terug op ZuidWest TV. Je kunt ook je huis versieren met mooie Sint en Pieten-tekeningen. Want de Luisterpieten lopen zaterdag 14 november door de stad en komen dan misschien wel langs om ze te bekijken.

Het tv-programma op ZuidWest begint die zaterdag om 16.00 uur. Dan zie je eerst een terugblik op de eerste week van Studio Pepernoot. Daarna komt er een grote aftelklok in beeld, die aftelt totdat De Grote Welkom Sinterklaas TV-show begint. Terwijl je wacht kun je al lekker hard meezingen met alle leuke Sinterklaasliedjes.

Sints Film Spektakel in C-cinema Kiek in de Pot

De sinterklaasvoorstelling in de schouwburg kan dit jaar natuurlijk ook niet doorgaan. Maar de stichting heeft daar iets op gevonden: Sints Film Spektakel in de bioscoop. Op zaterdag 28 en zondag 29 november zou de film de hele dag door kunnen draaien in alle zalen van C-cinema Kiek in de Pot in Bergen op Zoom. Het is alleen nog even spannend of de coronamaatregelen op tijd versoepeld worden, zodat dit door kan gaan.

“De huidige maatregelen gelden tot twee weken vóór Sints Film Spektakel. Dus we hebben goede kans dat de regels dan weer versoepelen en er toch weer 30 mensen per zaal naar binnen mogen,” zegt Van Esveld hoopvol. Elk kwartier begint in één van de zalen dan de film te draaien, zodat bezoekers van verschillende zalen elkaar niet tegenkomen. “En als er dan weinig volwassenen meekomen, des te meer kinderen kunnen dan genieten. We kunnen honderden kaarten verkopen.”

Corona brengt creativiteit naar boven

Als de coronamaatregelen streng blijven, kan Sints Film Spektakel niet doorgaan in de bioscoop. “Dan verzinnen we wat anders,” zegt Van Esveld stellig en optimistisch. “Want dat vind ik zo mooi: dat je juist nu merkt dat al die creativiteit, die in onze club, zit naar boven komt drijven. Het is steeds snel schakelen, steeds nieuwe ideeën.” Je kunt het hele programma nalezen op de website van de Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom.