Bergen op Zoom

Awoei! uit Bergen op Zoom brengt Doe Maar terug op de planken

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Nederlandse popsensatie Doe Maar treedt al jaren niet meer op. Maar de muziek is springlevend. Zo bewijst de tribute-band Awoei! uit Bergen op Zoom. Awoei! brengt alle grote hits van Doe Maar met veel enthousiasme weer op de planken. En al zijn de hits tussen de 30 en 40 jaar oud, ze worden nog volop meegezongen.

Door: Marvin Sluijter (video) en Bianca van Vugt (tekst)

Belle Hélène, 1 Nacht alleen, De bom, 32 jaar, Nachtzuster, Is dit alles. Zo maar een paar titels van de hits van Doe Maar, een Nederlandse popband die groot werd in de jaren 80 van de vorige eeuw. Maar tientallen jaren later zingen veel mensen de teksten nog letterlijk mee.

Doe Maar liedjes spelen geeft adrenaline kick

Dat viel ook Pim de Bruijn uit Bergen op Zoom op, tijdens een optreden van Doe Maar in 2012 bij Symphonica in Rosso. “Die muziek, hoe die nog zo leeft onder ook de jongere mensen. Ik dacht ‘hier moet ik wat mee doen’. Dat is én een passie., én ik speel basgitaar en ik zing, dus ik wil daar wat mee doen.” En zo ontstond in 2018 uiteindelijk de Doe Maar tribute-band Awoei!

Awoei!-gitarist en zanger Robbert-Jan Willeboordse begrijpt wel dat de muziek van Doe Maar zo lang populair is gebleven. “Het is heel herkenbaar. Het is Nederlands, het is het is swingend en ‘t roept altijd emotie op,” legt hij uit. En dat maakt het niet alleen prima muziek voor het publiek, maar ook voor de muzikant. “Om te spelen geeft toch altijd een goeie adrenaline kick.”

De ziel van het liedje bewaren

De liedjes mogen dan makkelijk in het gehoor liggen, het kost wel wat tijd om ze goed te leren spelen. “n de basis zijn er gewoon een basis akkoorden, dus dat valt allemaal wel mee. Maar wat er wat wel wat ingewikkelder aan is, is dat je echt die skaslag hebt en die reggaeslag,” vertelt Willeboordse. “En die moet ook echt strak zijn, want anders haal je heel de ziel uit ‘t liedje.”

Toetsenist René Goedemans herkent dat wel. De muziek van Doe Maar bestaat uit veel piano en synthesizer, dus hij kan aan de bak. Vooral omdat de muziek veel lagen heeft. “Het is moeilijk om dan precies de essentie van het nummer te pakken te krijgen, want die Ernst Jansz, die speelt heel veel. Die gooit er heel veel tierelantijntjes allemaal tussendoor,” legt hij vol bewondering uit.

Om de toetsenist van Doe Maar bij te kunnen houden, gebruikt Goedemans een sampler. “Dat probeer ik ook te vangen via die sampler, om de kleine stukjes geluid ook even gauw ertussen te brengen. Wat je niet tijdens het spelen kan doen.”

Doe Maar eren, zoals Doe Maar is

Awoei! hoopt binnenkort weer op te kunnen treden, als de coronacrisis het toelaat. Tot die tijd repeteren ze met veel plezier. “We zijn een hele hechte, fijne groep met mekaar. We hebben een goede klik, dus dat is al één. En we staan er hetzelfde in,” vertelt De Bruijn. “Zoveel mogelijk kunnen optreden, wat naamsbekendheid opbouwen en veel plezier maken. En de reggae brengen, zoals het hoort. En Doe Maar eren, zoals Doe Maar is. Dat vooral, denk ik.”

Als je wilt weten waar Awoei! optreedt, of als je ze wilt boeken, kijk dan op hun Facebookpagina. Daar vind je hun contactinformatie en laatste nieuwtjes.