Roosendaal

Babette van Rijt stopt als stadsdichter van Roosendaal

De huidige stadsdichter, Babette van Rijt, draagt 31 januari het stokje over (Foto: Gemeente Roosendaal)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Er komt een einde aan de periode van stadsdichter van Roosendaal zijn voor Babette van Rijt. Na vier jaar is het tijd om het stokje over te dragen. Dat gebeurt op 31 januari, tijdens de afsluiting van de Poëzieweek 2024 in de bibliotheek van Roosendaal.

Het is gebruikelijk dat een stadsdichter voor drie jaar benoemd wordt. In het geval van Babette was dat een jaar langer. Dat komt door de coronapandemie. De stadsdichter schrijft een aantal keren per jaar gedichten voor Roosendaal, bijvoorbeeld voor de Nationale Dodenherdenking en de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

Nu is het dus tijd dat er een nieuwe stadsdichter komt. De afgelopen maanden heeft een comité van oud-stadsdichters zich bezig gehouden met het vinden van een nieuwe dichter. Geïnteresseerden konden zich vooraf aanmelden. Het comité heeft uiteindelijk advies gegeven aan het college van burgemeester en wethouders en drie finalisten uitgekozen.

Deze drie finalisten dragen 31 januari hun werk voor en wethouder Arwen van Gestel maakt aansluitend de winnaar bekend. Hij of zij wordt dan de nieuwe stadsdichter voor gedurende drie jaar.

Avondvullend programma

Dat is overigens niet het enige wat er die avond gebeurt. In samenwerking met de Bibliotheek West-Brabant heeft Van Rijt een programma samengesteld waarin poëzie, muziek en Poetry Slam samenkomen. Naast de voordrachten van de finalisten laat ook Van Rijt werk horen. Vocal Group Nouveau verzorgt de muziek en als special guest komt Poetry Slam-artiest Sven Ariaans langs. Ook biedt de avond een open podium voor beginnende en gevestigde dichters, spoken-word- en poetry-slam-artiesten.