Bergen op Zoom

Bakfiets brengt soep naar daklozen Bergen op Zoom

Foto: © Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Vrijwilligers van Soepproject Bergen op Zoom gaan met een bakfiets soep uitdelen aan daklozen in de stad. Het project gaat in februari officieel van start.

Soepproject Bergen op Zoom wil elke dinsdag en donderdag soep gaan uitdelen op een paar plaatsen in de stad. Dat gebeurt tot eind maart. In de warmere maanden delen de vrijwilligers geen soep uit. Maar vanaf eind september gaat de bakfiets weer op pad.

Volgens Wim Ligtenberg van Soepproject zijn er enkele honderden daklozen in Bergen op Zoom. “De gemeente zegt 300, op basis van de daklozenuitkeringen. De politie gaat uit van 400 daklozen.” Sommige zijn al enthousiast over het project en hebben aangeboden mee te helpen de gekregen bakfiets op te knappen.

Van dakloos naar projectleider

De hulp is hard nodig, want Soepproject heeft pas 13 vrijwilligers. Ligtenberg hoopt op meer helpende handen om zoveel mogelijk soep te kunnen koken en zoveel mogelijk daklozen te kunnen steunen. “Want dat is natuurlijk uiteindelijke ook de bedoeling: we willen daklozen niet alleen soep geven, maar ze helpen hun leven weer op orde te krijgen,” legt Ligtenberg uit. “In Antwerpen doen ze dit al een paar jaar. En de dakloze die één van de eerste kopjes soep kreeg, die runt daar nu het project.”

Op dinsdag 12 februari is er een openingsfeestje. Tussen 10 uur en 12 uur gaat dan niet alleen de de bakfiets op pad, er gaan ook kappers mee om daklozen een nieuw kapsel te geven. Waarschijnlijk krijgt Soepproject uiteindelijk vaste staplaatsen, die in overleg met de gemeente gekozen worden. Want het is handig om toiletten in de buurt te hebben of een overkapping bij slecht weer. En er moet geen overlast zijn voor de buurt.

Vrijwilligers en sponsoren nodig

Soepproject is niet alleen afhankelijk van vrijwilligers, maar ook van donateurs. Vooral sponsors van voedsel en ingrediënten, zoals pasta, linzen, spliterwten en runderrookworsten. Ligtenberg: “De soep moet voedzaam zijn. En we maken soep voor meerdere nationaliteiten, dus we gebruiken geen varkensvlees.”

Iedereen die wil helpen als vrijwilliger, donateur of sponsor kan een bericht sturen naar [email protected]. Of even kijken op de Facebookpagina van Soepproject.