Bergen op Zoom

Balanceren op een plank in het water: ga op Sup Surfari

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het begon in Hawaï, maar je ziet het op steeds meer plekken in Nederland: suppen. Bij suppen sta je op een drijvende plank, een board, en kun je peddelen om vooruit te komen. Sup betekent dan ook Stand Up Peddle. Ook in Bergen op Zoom wordt het populair. Daar kun je suples krijgen op de Binnenschelde, bij Sup Surfari.

De eerste meters zijn onwennig. En soms liever eerst even zittend op de knieën dan meteen al rechtop staand. Het is duidelijk even wennen om op een soort brede surfplank te staan, je balans te vinden en te gaan peddelen. Maar ja, het is dan ook pas de eerste les. Ron Geertse van Sup Surfari in Bergen op Zoom geeft de lessen sinds 2018. En ziet dat het steeds populairder wordt.

Suplessen op de Binnenschelde

“Het wordt steeds drukker en je ziet ook wel dat steeds meer mensen gewoon toch even iets leuks willen gaan doen buiten. En dan gaan ze dus inderdaad suppen,” zegt hij tevreden. De Sup Surfari geeft de lessen op de Binnenschelde, bij het strandje. “Sinds we hier zitten met de supschool zijn er veel mensen gekomen die ook willen suppen.  En zelf boards aan gaan schaffen en lekker het water opgaan.”

Kim Groen geniet van haar eerste les. “Ik heb geleerd hoe ik überhaupt op het bord moet staan, waar ik mijn voeten moet plaatsen. Hoe ik mijn peddel moet verstellen en hoe ik hem moet vasthouden en hanteren tijdens het suppen.” Lachend vult ze aan: “En ik heb geleerd hoe ik moet blijven staan. Evenwicht moet houden op de sup.”

Coronasport: lekker buiten in de natuur

Ook Juvena Schreiber heeft het naar haar zin op de sup. Al was het even wennen. “Best wel lastig in het begin, omdat je je balans moet houden. Maar als je het eenmaal in de gaten hebt en onder de knie, dan is het echt wel leuk om te doen. Uitdagend en lekker rustgevend als je op het water zit.”

Volgens Groen is suppen ook echt iets van deze tijd. Juist ook tijdens de coronacrisis. Dus ze vindt het logisch dat het populairder wordt. “Ja, absoluut ja. Ook omdat het echt heel erg hoort bij nu, het meer met de natuur bezig zijn en meer buiten, zeker met corona: lekker buitensport. Dus zeker snap ik dat het een trend is geworden.”

Ondiep, veilig water vlak bij horeca

De Bergse Plaat is volgens Geertse een erg goede plek om te suppen. “Het is hier erg ondiep. Toch zeker hier aan de voorkant, bij de horeca,” legt hij uit. “Achterop de Binnenschelde is iets dieper. Maar als je ‘t lekker wil leren en bang bent iets dieper water op te zoeken, dan kun je beter hier op de Binnenschelde gaan. En je hebt hier alle horeca en een mooi strandje. Dus ja, dat is allemaal prima geregeld.”

Geertse vindt suppen uiteraard een sport voor iedereen. “Het is de meest toegankelijke watersport die je kunt hebben. Het is eigenlijk niet heel moeilijk. Wat ik het meeste probeer bij te brengen bij de mensen is de peddeltechniek, om dat zo goed mogelijk aan te leren. En verder is het voornamelijk gewoon naar je zin hebben,” lacht hij. En ook voor de sportieveling kan het een uitdaging zijn, als je het steviger aanpakt. “Als de mensen met een goed gevoel weggaan, dan heb ik mijn doel bereikt.”