West-Brabant

Barry Jacobs (VVD, plaats 61): ‘Defensie is óók regionale werkgelegenheid’

Han Verbeem

Woensdag 17 maart kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Ook in West-Brabant staan de kandidaten in de startblokken en voeren met hun partijen volop campagne. ZuidWest Update spreekt met een aantal van deze kamerleden-in-spé. Wat beweegt hen en wat hebben ze voor ónze regio in Den Haag in petto? Vandaag de eerste in de serie: Barry Jacobs uit Bergen op Zoom, kandidaat 61 voor de VVD.

In het dagelijks leven is Barry Jacobs (41) wethouder in de gemeente Bergen op Zoom, met onder meer de portefeuilles vastgoed en sport. Voor de tweede achtereenvolgende keer stelt hij zich kandidaat op de landelijke kieslijst van de VVD. Regionale vertegenwoordiging is belangrijk voor hem: er zijn momenteel nog té weinig Kamerleden uit West-Brabant. Met zijn plaats 61 op de kieslijst staat hij niet op een verkiesbare plaats. Toch denkt hij met voorkeurstemmen een goede kans te maken. “Daarvan heb ik er zo’n achttienduizend nodig”, aldus Jacobs. Om dit aantal te halen, moet hij buiten de gemeentegrenzen van Bergen op Zoom tamtam maken. Dat doet hij ook volop.

Economie

Zijn insteek: méér geld en werkgelegenheid voor defensie. Als oud-militair en veteraan weet Barry Jacobs als geen ander hoe belangrijk de landsverdediging is voor de samenleving. Niet alleen voor het handhaven van de veiligheid, maar ook vanwege de economie. Daarom zet de VVD deze verkiezingen in op maar liefst 2,6 miljard euro extra voor defensietaken én structureel meer loon voor defensiemedewerkers.

Hotspot

In West-Brabant is deze financiele injectie extra van belang, zo benadrukt de VVD-kandidaat, met het Korps Commando op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal en de luchtmacht op de vliegbasis Woensdrecht. In de laatstgenoemde gemeente is de maintenance, oftewel onderhoud, van vliegtuigen één van de steunpilaren van de regionale economie. Een economische hotspot, zoals dat in vaktemen heet.

Wisselwerking

Met de militaire werkzaamheden is het gunstig gesteld, maar met opdrachten in de burgerluchtvaart op bedrijventerrein Aviolanda gaat het minder. Daar zijn de gevolgen van de coronacrisis goed merkbaar. Méér investeren in de luchtmacht komt ook de niet-defensie gerelateerde sectoren ten goede – zo stelt Jacobs: veel technieken en innovaties gaan namelijk gelijk op. Er is sprake van een wisselwerking.

Landelijke tour

Als beoogd Kamerlid staat Barry Jacobs niet uitsluitend voor de West-Brabantse defensiebelangen maar voor die in geheel Nederland. Daarom heeft hij een toernee gemaakt langs diverse kazernes en legerplaatsen, tot in het hoge Noorden aan toe. Of het hem gaat lukken? “We zullen het zien”, zegt de Bergse liberaal lachend.

Méér in Den Haag

Voor hem is de keuze helder.. áls hij in Den Haag gekozen wordt dan eindigt daarmee zijn wethoudersschap in Bergen op Zoom. “In de Kamer kan ik méér voor onze regio betekenen. Ook om te werken aan extra geld voor gemeenten, zoals de onze, die nu moeite hebben alle Rijkstaken uit te voeren.” Jacobs blijft strijdbaar. Het miitaire, dat zit er nu eenmaal in bij hem.

Deel dit op: