Woensdrecht

Bart (28) en Jim (26) eren Canadese bevrijders met jaarlijkse vlaggenactie

Maarten Elst Maarten Elst

Als het aan Bart van der Veen en Jim Raaijmakers ligt, wordt de volgens hen onderbelichte Slag om Woensdrecht vanaf dit jaar grootschaliger herdacht. Zaterdag is het op de dag af 76 jaar geleden dat de gemeente definitief werd bevrijd uit handen van de Duitse bezetters. Volgens Bart en Jim staan de inwoners van de gemeente te weinig stil bij de strijd die tientallen jaren geleden is gestreden voor de vrijheid.

Door: Maarten Elst

,,Jim en ik zijn op het idee gekomen om op 24 oktober in het kader van de 76-jarige bevrijdingsdag de Canadese vlag buiten te hangen”, vertelt Bart van der Veen, één van de twee initiatiefnemers. ,,Die dag hebben we gekozen omdat op 24 oktober Woensdrecht, de laatste dorpskern, bevrijd werd van de Duitse bezetters”, vult Jim Raaijmakers aan. ,,De historische datum is 27 oktober voor de gehele gemeente, maar omdat het al jaren op de 24ste wordt herdacht, kiezen we voor 24 oktober.”

Blijvertje

,,Het is de bedoeling dat het een blijvertje wordt en dat steeds meer mensen binnen alle vijf de kernen meedoen”, vervolgt Van der Veen. Ondanks hun relatief jonge leeftijd zijn beide inwoners van Hoogerheide bovenmatig geïnteresseerd in de Slag om Woensdrecht. ,,We vonden dat de Slag onderbelicht was en ook niet op de juiste wijze werd herdacht”, vindt Raaijmakers. ,,Door geschiedenislessen op school is het steeds dichterbij gekomen”, meent Van der Veen.

Zo’n tien jaar geleden kwamen de twee uit Hoogerheide met elkaar in contact en bleken ze dezelfde passie te delen. ,,We vinden het noodzakelijk dat onze leeftijdsgenoten in de regio ook iets doen met de oorlog”, geeft Van der Veen aan. ,,Vorige week zaterdag hebben we in alle kernen Canadese vlaggen uitgedeeld. Gemeente Woensdrecht had nog zestig vlaggen liggen die we aan enkele ondernemers hebben uitgedeeld. Het is de bedoeling dat ze daarmee alle dorpen kleuren om onze Canadese bevrijders te eren.