Bergen op Zoom

Basisscholen schakelen noodgedwongen terug over op online les

Maarten Elst Maarten Elst

Maandagavond heeft minister-president Mark Rutte in zijn toespraak aangekondigd dat basisscholen, middelbare scholen en hoger onderwijs vanaf woensdag de deuren voor vijf weken sluiten. Afstandsonderwijs moet net als in het voorjaar tijdelijk de norm gaan worden. Zo ook bij basisschool Lodijke in Bergen op Zoom dat tevens zal dienen als noodopvang tijdens de lockdownperiode voor kwetsbare kinderen en kinderen van wie beide ouders in zogeheten cruciale beroepen werken.

Door: Maarten Elst en Jerom Huijskens

Het is een hard gelag op basisschool ICK Lodijke in Bergen op Zoom. Dinsdag 15 december is plotsklaps de laatste schooldag van een roerig kalenderjaar geworden. Directrice Annemieke Martens schrok maandagmiddag toen ze de eerste gelekte maatregelen hoorde. ,,Ik was even in shock. Onze minister had steeds aangegeven dat basisscholen niet voor besmettingen zorgen, dat merkten we ook in de praktijk.”

Emotioneel afscheid

Desondanks denkt Martens dat de onderwijzers van IKC Lodijke uitstekend zijn voorbereid op de tweede periode met digitale lessen. ,,We hebben zojuist overleg gehad met het team, we weten inmiddels beter wat ons te wachten staat”, vervolgt Martens. ,,Ik realiseer me dat het heel heftig is voor ouders en kinderen. De kinderen staan allesbehalve te springen om thuis les te volgen, soms tot tranen toe lopen ze hier de school uit.”