Bergen op Zoom

Basisschool Oost blij met duidelijkheid over sluiting

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Scholen, kinderdagverblijven, sportclubs, coffeeshops en horecabedrijven. Ze moeten voorlopig gesloten blijven. De nieuwe maatregelen om het coronavirus te bestrijden gelden in elk geval tot 6 april.

De overheid vraagt om thuis te werken als je kunt. En als je toch naar buiten moet, of je dan minstens anderhalve meter uit elkaar wilt blijven. Strenge maatregelen waar iedereen mee te maken krijgt. Maar die ook duidelijkheid geven, bijvoorbeeld aan de scholen in de regio.

Blij met duidelijkheid

Saskia van Loon is directeur van basisschool Oost in Bergen op Zoom. Zij is blij dat er nu duidelijke regels zijn voor scholen. “Dat haalt een hoop onrust weg, denk ik, bij ouders en leerkrachten. Ouders zijn dan toch ongerust, want het gaat om de gezondheid van iedereen,” vertelt Van Loon.

“En we hebben al héél veel leerlingen gehad die thuisgebleven zijn vorige week. En dat snap ik: onduidelijkheid geeft gewoon onrust. Dus ik ben blij dat er nu wel een duidelijke richtlijn is.”

Leerkrachten maken thuislessen

De scholen willen er natuurlijk wel voor zorgen dat kinderen geen achterstand oplopen nu ze niet naar de lessen kunnen komen. Het personeel is daarom maandag meteen begonnen thuislessen voor te bereiden. “Iedereen is nu druk in de weer om lesprogramma’s samen te stellen voor thuis,” legt Van Loon uit.

“Ouders krijgen dat via de leerkrachten per leerjaar vanmiddag door. Zodat we hopelijk in ieder geval met de Nederlandse taal en het rekenonderwijs niet al te veel achterstand gaan krijgen.”

Op basisschool Oost zitten 360 leerlingen. De school verdeelt de ouders in groepen die op specifieke tijden huiswerk voor hun kinderen kunnen ophalen. Zo zorgt Oost er voor dat er niet te veel mensen tegelijkertijd op school zijn en de leerlingen toch hun opdrachten krijgen. De rest van het leerwerk zal vooral digitaal worden gedaan.

Vast ritme aanhouden

Van Loon heeft ook nog wel tips voor ouders die nu hun kinderen thuis bezig moeten houden. “Ik zou zo veel mogelijk een vast ritme instellen voor de dag. Dat er niet alleen een beetje vakantiegevoel ontstaat. Kinderen hebben behoefte aan een ritme, dus vandaar dat we die roosters geven. En probeer het af te wisselen: ga spelletjes doen, ga naar buiten, ga samen aan het werk als het mogelijk is en probeer dan samen die dag zinvol door te komen.”