Roosendaal

Basisschoolkinderen trappen World Cleanup Day af: ‘Wij willen spelen in een opgeruimd park’

Anouk Houweling Anouk Houweling

In het kader van World Cleanup Day gingen kinderen van basisschool de Lavoor in Roosendaal vrijdag de wijk in om zwerfafval op te ruimen. Daarnaast kregen ze ook een workshop over de plastic soep en gaan ze creatieve activiteiten doen met plastic. Het startsein werd gegeven door wethouder Klaar Koenraad.

Zaterdag is het World Cleanup Day, maar de kinderen van basisschool de Lavoor begonnen vrijdag alvast met het opruimen van de wijk rondom de school. Wethouder Klaar Koenraad hoopt dat de kinderen thuis vertellen dat het heel leuk is en hun ouders aansporen ook mee te helpen. “Het is hun wereld over dertig jaar en daarom vinden we het zo belangrijk”, zegt Koenraad.

De wijk in

De dag begon met het startsein van wethouder Koenraad en daarna mochten de kinderen zelf aan de slag. Om de beurt gingen de klassen een rondje door de wijk lopen. “Ze hebben van de gemeente allemaal handschoenen gekregen, plastic zakken en grijpers, dus ze gaan flink aan de gang”, zegt Janneke van ’t Woud, directrice van basisschool de Lavoor. De leerlingen van groep 7 waren als eerst aan de beurt en begonnen in het park naast de school. “Als het heel vuil wordt kunnen wij hier in het park niet meer spelen, dus wij willen het graag opgeruimd hebben”, vertelt Luke. “Wij willen ook nog een goed leven in de natuur en niet dat alles is afgebroken door plastic”, zegt klasgenoot Coert.

Workshop

Naast het zelf opruimen van de buurt waren er ook nog andere activiteiten georganiseerd. “Vanaf groep drie krijgen de kinderen een workshop aangeboden van de gemeente over de plastic soep”, vertelt van ’t Woud. Tijdens die workshop leerden de kinderen over de plastic soep en waarom het zo belangrijk is om de natuur schoon te houden. “Kinderen doen ook creatieve activiteiten met zwerfafval, zoals een ‘message in a bottle’”, zegt van ’t Woud. Deze ‘fles met een boodschap’ is een knutselwerkje van een plastic fles, waarmee de kinderen aandacht willen vragen voor een schonere wereld.

Cleanup Day

Zaterdag is het de beurt aan de rest van de stad om de straten en parken schoon te maken. Sportclubs, verenigingen en individuele inwoners uit heel Roosendaal hebben zich aangemeld om te gaan helpen. “Rond de 1900 vrijwilligers gaan weer actief opruimen en dat merk je echt. Dan is Roosendaal weer netjes”, zegt Koenraad.