Roosendaal

Basisschoolleerlingen overwinnen het verkeersdoolhof in Roosendaal

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Tegen de richting inrijden, een verboden weg inslaan of twee rondjes over de rotonde. Dinsdag was het oefenen geblazen op de fiets voor basisschoolleerlingen in het Vrouwenhof park in Roosendaal. Leerlingen van verschillende scholen uit Roosendaal namen deel aan het verkeersdoolhof. Dat deden zij ter voorbereiding op het officiële verkeersexamen, dat in mei plaatsvindt.

Het is nog vroeg in de ochtend als tientallen leerlingen zich verzamelen bij het Vrouwenhofpark. Ze zijn benieuwd naar het parcours, en vragen zich af wat ze staat te wachten. Wethouder Sanneke Vermeulen geeft het startschot, en de eerste kinderen fietsen de doolhof in.

Eddy Matthijssen van Veilig Verkeer Nederland is aanwezig om in de gaten te houden of alles goed verloopt. “We letten er vandaag op of de leerlingen goed kijken, de borden zien en ook handelen naar wat het bord hen vertelt.”

Goed oefenen

Veel leerlingen vonden het parcours maar moeilijk. “Ik wist soms niet wat de borden betekenden”, vertelt een meisje. Een andere jongen had niet altijd door dat er verkeersborden langs de weg stonden. Daardoor reed hij wel eens een straatje in waar het eigenlijk niet mocht. “Het was best wel moeilijk, ik ben een paar keer verkeerd gereden”, vertelt hij. Een andere scholier wordt gewezen op een fout. Hij reed namelijk ook een paadje in waar geen fietsers zijn toegestaan. “Oh, dan zal ik wel gezakt zijn”, zegt hij lachend.

Examen

In mei staat het officiële examen op de planning. Dan moeten de leerlingen er écht klaar voor zijn, en weten wat alle verkeersborden betekenen. “Het is voor de basisschoolleerlingen een goede oefening voor het examen in mei”, vertelt Matthijssen.

Maar of de leerlingen echt gaan oefenen is nog maar de vraag. “Nee hoor, ik ben al wel klaar voor het examen”, vertelt een leerling vol zelfvertrouwen.