Hoogerheide

Basisschool­leerlingen smullen van burgemeesters­ontbijt: ‘Bijzondere kans’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Waarom is het verstandig om te ontbijten? En wat is een goed ontbijt? Dat zijn de vragen die donderdagochtend werden behandeld tijdens het burgemeestersontbijt in de raadszaal van de gemeente Woensdrecht. De leerlingen van Delphin en Klim-op maakten van de gelegenheid gebruik om de burgemeester de hemd van het lijf te vragen over zijn werk.

Alles je álles zou mogen kiezen om te ontbijten, wat zou je dan kiezen? “Een banaan”, reageert een blond meisje. “Alles”, verklaart een jongen in een oranje shirt. Zelfs pizza? “Ja, dat gaat er altijd wel in”, zegt hij nonchalant. Een jongen in een beige trui zou voor een hamkaascroissantje gaan. En een meisje met een beige en groene blouse hoeft niet lang over die vraag na te denken: “Pizza en sushi!”

Gezond ontbijt

Helaas voor de kinderen, er was geen pizza of sushi bij het burgemeestersontbijt. “Gewoon bruine boterhammen”, reageert burgemeester Adriaansen. “Dit is een gezond ontbijt, dat past bij het thema van dit jaar. Geen worstenbrood en appelflappen.”

De kinderen kunnen smullen van gezonde boterhammen, broodjes, fruit, jus d’orange en halfvolle yoghurt. De burgemeester geeft met dit ontbijt graag het goede voorbeeld. “Maar eigenlijk ontbijt ik iedere dag graag op deze manier. Je hebt ontbijt namelijk nodig om energie te krijgen voor de dag.”

Kans tot vragen stellen

Tijdens het jaarlijkse burgemeestersontbijt mogen basisschoolleerlingen ontbijten met de burgemeester van hun gemeente. “Heel leuk”, zegt een jongen in een witte blouse. “Zo’n kans krijg je niet vaak.”

De meeste leerlingen reageren hetzelfde: het is bijzonder en leuk om met de burgemeester te ontbijten. “Zo krijg je ook de kans om hem een paar vragen te stellen”, zegt de jongen in het oranje shirt. Zo heeft een jongen in een grijze trui gevraagd of je eigenlijk een opleiding moet doen om burgemeester te worden. En een meisje met een bril mocht zelfs even de ambtsketting omdoen.

Alle vragen worden uitgebreid beantwoord door de burgemeester. “Maar het belangrijkste van vandaag is dat de leerlingen leren wat gezond ontbijten is. En dan ontbijten heel gezellig kan zijn.”