Zevenbergen

Basisschoolleerlingen uit heel gemeente Moerdijk fietsen verkeersexamen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 van de gemeente Moerdijk fietsten vrijdag hun praktisch verkeersexamen. Tijdens dit examen zijn de kinderen beoordeeld op allerlei verkeershandelingen. Op die manier wordt bekeken of de leerlingen goed weten wat de regels zijn in het verkeer.

Vrijdagochtend vroeg verzamelen bijna driehonderd basisschoolleerlingen, van zo’n dertien basisscholen uit de gemeente, zich bij Voetbalvereniging Virtus aan de Westrand in Zevenbergen. Goed zichtbaar met hun gele hesjes gaan ze fietsend op pad in Zevenbergen. Op verschillende plaatsen staan controleposten. Daar worden de kinderen beoordeeld op handelingen als voorrang verlenen en hun hand uitsteken.

“Het doel van dit examen is kinderen bewust maken van hun gedrag in het verkeer”, legt wethouder Danny Dingemans uit. Ook hij kwam een kijkje nemen bij de examendag. “Deze leerlingen gaan over niet al te lange tijd naar de middelbare school, en dan zullen ze best een stuk moeten fietsen. Dan is het wel belangrijk dat ze de verkeersregels goed kennen.”

In het verkeer kan één fout al fataal zijn.

De route van het examen is uitgestippeld met bordjes, weet Janny van der Veer van Veilig Verkeer Nederland te vertellen. “Hierbij passeren ze vrijwel alle handelingen die je in het verkeer tegen kan komen. Denk aan rotondes, verkeerslichten, links en rechts afslaan. Als ze door rood rijden, dan zakken ze voor het examen bijvoorbeeld!”

Meedoen aan het examen is volgens Jenny erg belangrijk. Ze doet dit werk niet voor niets al ruim dertig jaar. “Met rekenen en schrijven mag je op school best wel fouten maken. In het verkeer kan één fout al fataal zijn.”

Controlepost

Een meneer met een tablet houdt op een controlepost bij een kruispunt de passerende leerlingen goed in de gaten. “Het is belangrijk dat ze hier goed de richting aangeven.” Toevallig komt er op dat moment iemand voorbij die dit niet doet. “Wel goed je hand uitsteken hè!”, roept hij naar haar. “Er komt gelukkig geen verkeer aan.” Via de tablet geeft hij de fout van de leerling aan. Op dit punt alleen zal ze niet zakken. “Maar als ze meer van zulke foutjes maakt, dan wel.”

Niet veel later komt een andere leerling aanfietsen. Hij fietst de verkeerde kant op. “Goed naar de bordjes kijken”, zegt de man van de controlepost. “Niet te hard fietsen hoor, want dan sla je de bordjes over.” Hij wijst de jongen de juiste richting aan, zodat hij zijn weg weer kan vervolgen.

Maandag horen de kinderen of ze geslaagd zijn voor hun examen. Ze krijgen dan een diploma.