Bergen op Zoom

School Oost in Bergen op Zoom heeft een nieuwe naam: ‘Ik vind het erg wennen’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Zestig jaar lang heeft basisschool School Oost haar naam gedragen. Tot maandag 20 maart, toen de nieuwe naam van de school is onthuld. Oud-leerlingen Dirk Hopmans, beter bekend als Prins Wannes III van ‘t Krabbegat, en oud-profvoetballer van NAC Breda Fouad Idabdelhay, hadden de eer de nieuwe naam voor het eerst kenbaar te maken.

Net op tijd voor de onthulling van de nieuwe naam wordt het droog. Het plein van ‘de school zonder naam’, zoals directrice Saskia van Loon de school noemt, staat vol met enthousiaste leerlingen. Een aantal oud-leraren en ouders hebben ook de tijd genomen om de school voor dit bijzondere moment te bezoeken.

Directrice Van Loon spreekt de leerlingen toe, maar dit doet ze niet alleen. Onder luid applaus worden de twee oud-leerlingen naar voren geroepen. Samen met Dirk Hopmans en Fouad Idabdelhay haalt ze herinneringen op. “Het leukste aan mijn tijd hier vond ik het paasvoetbaltoernooi. Hier keek ik altijd erg naar uit”, blikt Idabdelhay terug. Hopmans kijkt op zijn beurt met veel plezier terug op de vastenavendvieringen op school. “Dat vond ik echt het allerleukste van de bassischool.”

Voor Idabdelhay en Hopmans is het een enorme eer om de naam bekend te mogen maken. “Toen ik werd gebeld om hier aan mee te werken dacht ik meteen: hier zeg je geen nee tegen”, vertelt de oud-voetballer.

Tijd voor een nieuwe naam

De oude naam paste niet meer bij de school. “De naam draagt totaal niet meer uit waar wij voor staan”, verklaart de directrice. Samen met een team is de school op zoek gegaan naar een nieuwe naam. Nadat een hoop namen de revue waren gepasseerd kwam uiteindelijk ‘Kiemkade’ eruit. De naam is gebaseerd op Bergen op Zoom. “Bergen op Zoom ligt aan de Kaai, de kade waar je aanmeert. De kiem staat ervoor dat iedereen zich mag ontkiemen hier op school, op zijn of haar eigen tempo”, legt Van Loon uit.

Even wennen

De reacties op de nieuwe naam lopen uiteen. De ene leerling vindt de naam erg origineel en heel mooi, de ander moet er nog even aan wennen. “Van mij hoefde er geen nieuwe naam te komen, de Oost was gewoon een goede naam”, vertelt een leerling. “Ik weet niet goed wat het betekent, wat is een kiem eigenlijk?”, vraagt een meisje zich af.

De directrice vertelt dat na haar uitleg de leerlingen de naam al een stuk mooier vinden. “Het zal even tijd nodig hebben voordat de naam bij iedereen geland is”, aldus Van Loon.