Bergen op Zoom

Bea naait honderden mondkapjes voor verloskundigenpraktijken

Maarten Elst Maarten Elst

West-Brabant laat zich ten tijde van de coronacrisis van de warmste kant zien. Er zijn spontane initiatieven om hulpbehoevenden te verzorgen en zorgpersoneel zoveel mogelijk te ontlasten. Bergenaar Bea Demmers naait in haar atelier honderden mondmaskers voor cliënten van verloskundigenpraktijken.

Het idee ontstond volgens Bea aan de keukentafel. “Mijn schoondochter werkt als verloskundige en vertelde me dat er een nijpend tekort aan mondkapjes dreigde te komen.” Er waren wel medische mondkapjes voor het personeel maar er was niet genoeg voor cliënten.

“Er raken nu steeds meer zwangere vrouwen besmet en die moeten eigenlijk ook mondkapjes gaan dragen om hun omgeving zelf weer niet verder te besmetten. Vandaar dat ik de mouwen uit de handen heb gestoken en ben begonnen naaien.”

“Honderd procent voorkomen doen mondkapjes niet, maar het helpt wel om verdere besmettingen te voorkomen”, vervolgt de inwoonster van Bergen op Zoom. “De mondkapjes zijn in een handomdraai gemaakt: binnen een kwartier heb je zo een paar mondkapjes gemaakt. Nu hoeft niet iedereen er honderden te naaien, maar als meerdere mensen er een paar voor de eigen omgeving maken, dan helpen we elkaar allemaal vooruit.”

Wie net als Bea zelf mondkapjes wil maken, kan de eenvoudige patronen terugvinden via deze link. Ook het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen (UZA) heeft een patroon op de website gezet (klik hier voor de link). Wie liever een video kijkt, kan verschillende online tutorials volgen, zoals deze.