Roosendaal

Beau Luijten (25) neemt plaats naast slechtste chauffeurs van Nederland: ‘Wordt steeds gekker’

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Je moet het maar durven; Plaatsnemen naast mensen waarvan je je afvraagt hoe zij aan hun rijbewijs zijn gekomen. De Roosendaalse Beau Luijten durft het aan in het elfde seizoen van de Slechtste Chauffeur van Nederland. De 25-jarige rij-instructrice zit voor de tweede keer samen met Tim en Tom Coronel in het RTL-programma. ZuidWest Update rijdt met haar een rondje door haar geboorteplaats Wouw.

Luijten is sinds 2017 rij-instructrice bij het familiebedrijf TLON. Hier grijpt ze vanuit de bijrijdersstoel iedere dag in, om gevaarlijke situaties in het verkeer te voorkomen. Dit maakt haar, samen met haar vlotte babbel, dé geschikte persoon om in het televisieprogramma op te treden. “Ik werd via een Facebookbericht benaderd en na een een telefoongesprek en een screentest (auditie, red) hebben ze mij uitgekozen, vertelt Luijten met een glimlach.

Ik dacht bij het eerste seizoen al waar ben ik aan begonnen

De opnames van het programma hebben al plaatsgevonden. Luijten mag hierover niets verklappen. Ze blikt daarentegen wel vooruit op wat we kunnen verwachten. “Het wordt steeds gekker. Ik dacht bij het eerste seizoen al ‘waar ben ik aan begonnen’, maar het tweede seizoen is nog gekker”, hint de 25-jarige.

Lees ook: De wachtrijen voor verkeersexamens lopen enorm op

Ook voor ervaren chauffeurs blijkt het wel eens een uitdaging te zijn om foutloos te rijden. We nemen de proef op de som met verslaggever Stijn Nooijens. Hij kroop in Luijtens bijzijn achter het stuur om te kijken of hij bij de rij-instructrice zou slagen. Tijdens de half uur durende rit rijdt de lesauto tweemaal een straat in waar dat niet mocht en ook het fileparkeren ging niet vlekkeloos. “Ik voel een gezakt aankomen”, zegt Nooijens tijdens het rijden. “Dat zit er dik in”, lacht Luijten instemmend.

Mannenwereld

Tijdens de rit gaat het niet alleen over verbodsborden en parkeermanoeuvres. Ook Luijtens samenwerking met Tim en Tom Coronel komt ter sprake. De Roosendaalse vindt de coureurs “hele leuke gasten” en heeft het dan ook goed naar haar zin bij het programma. Toch is Luijten een unicum in een wereld van de rij-instructeurs, dat gezien kan worden als een heuse mannenwereld. “Je moet in deze branche wel echt je mannetje staan. Andere chauffeurs rijden al langer met een bepaald voertuig dan dat ik besta, maar ik weet wel hoe het op het CBR werkt. Uiteindelijk draaien ze dan wel bij”, vertelt de rij-instructrice met een knipoog.

Ambitie

Het is duidelijk dat Luijten zich als een vis in het water voelt in de lesauto en in het bedrijf van haar vader. Ze blijft zich naar eigen zeggen dan ook vol inzetten voor het familiebedrijf. Uiteindelijk wil ze het bedrijf van haar vader overnemen. “Nu is mijn vader nog aan zet. Ik heb ook nog een lange weg te gaan en ik moet nog alles leren”, ziet ze in.

Of Nooijens gezakt of geslaagd is laat Luijten na de rit door Wouw tactisch in het midden. Zo bont als de deelnemers aan De Slechtste Chauffeur van Nederland was het in ieder geval niet. “Maar wat dacht je ervan als ik alvast wat lesjes voor je inplan bij mij”, vraagt ze met een knipoog.

Benieuwd hoe het er verder in de auto aan toeging? Bekijk dan de bovenstaande video.