Bergen op Zoom

Bedrijf deelt 8000 gratis maaltijden uit aan de zorg

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Een grote werkgever in Bergen op Zoom en zijn cateraar bieden zorginstellingen een steuntje in de rug door dagelijks 400 maaltijden aan te bieden. De actie, die gecoördineerd wordt door Samen in de Regio, ging deze week van start en duurt 4 weken. Er zijn ook maaltijden voor kwetsbare inwoners van de Brabantse Wal.

Het bedrijf uit Bergen op Zoom dat de 8.000 maaltijden weggeeft, vond het jammer dat de grote bedrijfskeuken niet gebruikt werd door de coronacrisis. Er werd een cateraar geregeld, die de komende 4 weken elke dag komt koken. Met verse ingrediënten uit de streek. Maar liefst 400 maaltijden per dag, die gratis worden uitgedeeld aan zorginstellingen op de Brabantse Wal. Een mooi gebaar van een grote werkgever uit de regio, die verder anoniem wil blijven.

Het idee om maaltijden weg te geven is natuurlijk leuk. Maar hoe ga je dat regelen? Je moet de maaltijden niet alleen bij de juiste zorgverleners zien te krijgen , maar ook bij mensen die afhankelijk zijn van zorg en hun huis niet uit kunnen. Daarvoor schakelde het bedrijf Samen in de Regio in. “Dagelijks worden er 400 maaltijden uitgereden naar 29 verschillende zorginstellingen,” vertelt Anita Karremans van Samen in de Regio.

Zorgverleners én gezinnen die het moeilijk hebben

Personeel van zorginstellingen kunnen het eten na hun werkdag mee naar huis nemen. Andere werknemers kunnen de maaltijden juist opeten tijdens hun late dienst of nachtdienst. Er zijn ook gratis maaltijden voor gezinnen die het steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze hun baan zijn verloren, of omdat hun eigen bedrijf door de coronacrisis geen geld binnen krijgt. Die gezinnen worden geholpen via de welzijnsinstellingen van Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen.

Robin van Heulen van zorgorganisatie ZepXL is blij met het cadeau. “Ook namens de cliënten van ZepXL. Wij begeleiden mensen met een multi-problematiek. En wij geven beschermd wonen-begeleiding en we geven ambulante begeleiding. Daarnaast hebben we ook nog dagbesteding voor mensen die een daginvulling nodig hebben en re-integratie naar werk toe nodig hebben.”

Symbolische eerste maaltijd voor De Leemberg

De eerste maaltijd werd symbolisch uitgedeeld door Lars van der Beek, wethouder in de gemeente Woensdrecht. De BWI in Woensdrecht, de Brede Welzijnsinstelling, helpt mee de maaltijden rond te brengen bij mensen die een minimum inkomen hebben. Van der Beek: “Maar bijvoorbeeld ook aan zorgboerderij De Leemberg hier, die ook partner is van Samen in de Regio. En waar de mensen die hier wonen en activiteitenbegeleiding doen overdag ook een maaltijd kunnen krijgen.” Ook Sardonos Promotions helpt mee de maaltijden rond te brengen. Net als de BWI hebben zij gekoelde wagens om het eten goed te houden.