Bergen op Zoom

Bedrijfsinvesteringszone moet Lage Meren en Meilust aantrekkelijker maken

Maarten Elst Maarten Elst

Als het aan projectmanager Pieter Wierckx ligt, gaan de industriegebieden in Lage Meren en Meilust zich in rap tempo ontwikkelen. Met een zogeheten bedrijfsinvesteringszone wil de projectmanager dat de Bergse ondernemers het heft in eigen handen nemen en het bedrijventerrein gaan verduurzamen. Het plan moet nog wel door de gemeenteraad en langs de ondernemers.

Door: Maarten Elst

Sinds kort loopt projectmanager Pieter Wierckx rond op industriegebieden Lage Meren en Meilust in het noordoosten van Bergen op Zoom. De manager, met ervaring op Majoppevelden in Roosendaal, wil een bedrijfsinvesteringszone in het leven roepen om de industriegebieden rap te ontwikkelen. ,,Zestig van de 140 ondernemers zijn al lid van de ondernemersvereniging”, weet Wierckx. ,,Zij zien ook dat de industriegebieden aan het verpauperen zijn en willen er iets aan doen. Vandaar dat we een bedrijfsinvesteringszone in het leven willen roepen.”

Fondsen

,,We moeten stappen zetten en dat gaat niet alleen met de contributie en subsidies die we krijgen. Ook staat het onderhoud van het industriegebied niet hoog op het lijstje”, vervolgt Wierckx. ,,Een bedrijfsinvesteringszone wil zeggen dat ondernemers die hier op het terrein aanwezig zijn een bijdrage leveren in een fonds. Vanuit dat fonds worden activiteiten opgezet die ten goede komen aan het bedrijventerrein.”

Commissie

Dat de bedrijfsinvesteringszone er komt, is nog geen abc’tje. Donderdagavond vergadert de Bergse raad tijdens een commissie over het plan van Wierckx en de ondernemers in de industriegebieden. ,,Daarna moet tweederde van de ‘aanwezige’ ondernemers akkoord gaan met de plannen. Anders gaat het niet door. Maar gezien de ambities die ik hoor, denk ik dat iedereen er wel positief tegenover staat. Nogmaals, het opknappen van het industriegebied staat niet hoog op het lijstje bij de gemeente, we moeten samen de schouders eronder zetten”, aldus Wierckx.

Verduurzamen

Wierckx wijst een aantal concrete voorbeelden aan waarmee de ondernemers in de tussentijd al zijn gekomen. Zo willen ze een geldpotje aanmaken om vaker het onkruid tussen de tegels te verwijderen voor een fraaier aanzicht en de bedrijfsparken verduurzamen. ,,Maar denk ook aan de Tenelstraat op Meilust. Ondernemers ervaren last van geparkeerde auto’s. Onze oplossing is om van de Tenelstraat een eenrichtingsweg te maken. Nu heeft de gemeente hier het geld even niet voor, dus willen we met een bedrijfsinvesteringszone zelf deze plannen realiseren.”