Roosendaal

Beeld van eerste Norbertus-rector terug op het oude nest: ‘Krijgt een mooi plekje’

Sven de Laet Sven de Laet

Een bijzonder moment in het Roosendaalse NorbertusGertrudis Lyceum: daar bezochten vrijdagmiddag twee kleinkinderen van Antonius van den Hout – de allereerste rector van het Norbertus – de school van hun opa. En ze hadden een bijzonder geschenk meegenomen: een beeld dat jarenlang in hun grootvaders kantoor stond.

Het contact ontstond min of meer toevallig, vertelt Cor van Nispen, oud-docent en archivaris van de school. Maar hij is er maar wat trots op dat het beeld terugkeert naar zijn oorspronkelijk bestemming. “Van den Hout heeft ontzettend veel betekend voor het voortgezet onderwijs in Roosendaal en deze school in het bijzonder. Alles wat herinnert aan die rijke historie, verdient een plekje in dit gebouw.”

Heel eerlijk gezegd: wij hadden er eigenlijk niet zo veel mee.

Toch was het nog een behoorlijke onderneming voor het beeld van de heilige Sint-Norbertus daadwerkelijk terug in Roosendaal was. De afgelopen jaren stond het kunstwerk namelijk in de Achterhoek, dichtbij de Duitse grens. “Maar we vonden dat het terug moest naar de plek waar mijn opa het destijds had staan”, vertelt Berna Molenaar, de kleindochter van de oud-rector. “En heel eerlijk gezegd: wij hadden er eigenlijk niet zo veel mee.”

Op de school zal het beeld in ieder geval een mooi plekje krijgen. “Het is extra bijzonder, omdat we over een tijdje gaan verbouwen. In dat proces proberen we zoveel mogelijk authentieke kenmerken te behouden. Denk aan bepaalde attributen, raamschilderingen en een borstbeeld van Antonius van den Hout. Dit beeld past daar perfect bij.”