Bergen op Zoom

Bekendste dakloze Bergenaar François (58) overleden

François is 58 jaar geworden (foto: Marjorie Juch)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De bekende Bergenaar François Hermans is op 58-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat maakten betrokkenen van hem dinsdagochtend bekend. François overleed in een hospice, waar hij sinds begin januari verbleef. De dakloze inwoner van Bergen op Zoom is voor velen bekend. François was vaak te vinden op ‘zijn’ bankje voor de Stoelemat.

“Ik ga hem wel missen ja”, begint Frank de Groot. Hij is de eigenaar van kapperszaak Hair Jolie, en zag François dagelijks. “François kwam hier iedere ochtend een bakje koffie drinken, soms zat hij hier wel 2,5 uur. Totdat de zaak open ging, en dan ging hij weer verder.”

De afgelopen jaren is Frank erg betrokken geweest met François. Hij was, samen met Asia Mainka-Van Houdt, de contactpersoon van François toen hij in de hospice lag. Tot het laatste moment bezochten ze hem regelmatig. “Afgelopen zondag waren we er nog met zijn vieren, mijn hond was er ook bij, want François was gek op dieren.” Ondanks de morfine en slaapmedicatie die hij kreeg, was het toen nog erg gezellig. In de nacht van maandag op dinsdag overleed hij.

Hij was een echte womanizer.

François is een echte wereldreiziger. “Hij is in 69 landen geweest”, vertelt Frank. Daar schreef hij teksten voor bijvoorbeeld reisgidsen. Frank heeft nog een aantal van die boeken. “Hier, staat zijn naam”, en hij wijst zijn naam aan. “Je gelooft het misschien niet, maar hij was een echte womanizer vroeger. Hij had altijd wel een vriendinnetje.” Dat was hij overigens in zijn laatste maanden nog steeds. “Hij kreeg in het hospice alleen maar vrouwen op bezoek joh.”

Allebei de ouders van François zijn al overleden. “Hij vertelde me dat hij vroeger echt een moederskindje was.” Maar dat stopte, toen iemand van een zorginstelling zei dat zij haar zoon teveel betuttelde. “Ze zou daarna ijskoud tegen hem zijn geworden. Zo is zijn aversie tegen zorginstellingen ontstaan.” Met zijn vader heeft hij nooit een goede band gehad. Een oudere broer zou al een poosje terug zijn overleden, had François aan Frank verteld.

Omdat zijn rug zo vergroeid was door het jaren slapen op een stoel, kon hij niet door een MRI.

In de zomer van 2023 kreeg François een ontsteking aan zijn oog. “We zijn toen een maand op vakantie geweest, en toen we terugkwamen schrokken we enorm van hoe zijn oog eruit zag. Het hing helemaal naar beneden, we waren bang dat ‘ie eruit zou vallen.” In december ging hij naar het ziekenhuis. De kanker in zijn oog was een uitzaaiing van kanker elders. Hij moest eigenlijk door een MRI. “Maar omdat zijn rug zo vergroeid was door de jaren dat hij sliep op een stoel, ging dat niet.” Er is nog gekeken of hij door een speciale MRI voor paarden kon, maar uiteindelijk werd het een CT-scan.

De uitslag van die scan was foute boel. “Een hele agressieve vorm van kanker.” Er zou nog een scan volgen, en bloedonderzoek. Maar toen François met zijn dossier in zijn handen naar de ziekenhuisafdeling liep, zag hij als correspondentieadres de daklozenopvang staan. “Daar zou hij zeventien jaar geleden iets heel naars meegemaakt hebben. Dat adres moest van zijn dossier af. Maar dat kon niet, en dus is François weggelopen.” Een officiële diagnose heeft hij daardoor nooit gehad, en dus ook geen behandeling.

Afgelopen januari is François van de straat gehaald. Het ging niet meer, en dus ging hij naar een hospice. “Dat vond hij in het begin wat onwennig, maar al vrij snel draaide hij bij. Hij ging daar zelfs één keer per week onder de douche.” Wel stonden de ramen van zijn kamer altijd wagenwijd open. “Want warmer dan vijftien graden mocht het daarbinnen echt niet worden.”

Zijn laatste geld gaf hij aan de hospice en een dierenpension.

In zijn portemonnee zat nog vijftig euro. “De helft daarvan heeft hij aan de hospice gegeven. De andere helft aan een dierenpension.” Om een mooie uitvaart te kunnen bekostigen is er een GoFundMe voor hem gestart. In iets meer dan een halve dag is daar al ruim 3500 euro op gedoneerd. “Het geld dat overblijft gaat naar een goed doel voor dieren, dat had hij graag gewild.”

Volgens Frank is het bijzonder hoe de inwoners van Bergen op Zoom François in hun hart hebben gesloten. “Van zoveel mensen kreeg hij hulp. Iedereen kende hem. Voor zover ik weet is hij in al die jaren slechts één keer beroofd. Hij voelde zich hier veilig. Ook ik ga hem missen, hij maakte toch onderdeel uit van mijn leven.”

Frank en François (foto: Frank de Groot)
Tot de laatste dagen genoot François van het contact met dieren (foto: Frank de Groot)