Woensdrecht

Belg in grensstreek Woensdrecht moet eigen ei en groente laten staan om gif

Bron: Shutterstock

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

De grond rond een Belgische chemische fabriek vlak bij de grens bij Woensdrecht is zo vervuild dat omwonenden beter niet meer uit eigen tuin kunnen eten. Dat vindt de Vlaamse regering. Naburige Nederlandse grensgemeenten krijgen nog geen waarschuwing, maar Vlaanderen sluit niet dat de cirkel later wel wijder wordt getrokken. Dat schrijft Omroep Brabant.

Over de 3M-fabriek in het Vlaamse Zwijndrecht zijn al jaren grote zorgen. Tot 2002 werden er PFOS gemaakt, gevaarlijke chemicaliën die lijken op die van Chemours en die ook in Helmondse moestuinen terecht zijn gekomen. Zo adviseert het RIVM sinds begin juni geen groenten of fruit te eten afkomstig uit moestuinen uit het volkstuinencomplex Sluisdijk.

De PFOS blijken in flinke hoeveelheden in het water en de grond in en om Zwijndrecht terechtgekomen. Het chemische goedje is niet afbreekbaar en kan zich in bijvoorbeeld de lever ophopen. Dat kan mensen ziek of onvruchtbaar maken.

Beter geen eieren van eigen kippen

Wie minder dan anderhalve kilometer van de fabriek woont, kan eieren van eigen kippen beter laten staan. Ook moeten bewoners geen grondwater binnenkrijgen. Kinderen en zwangere vrouwen in die omtrek moeten ook geen zelf verbouwde groenten eten, adviseert de Vlaamse regering.

De maatregelen zijn uit voorzorg. Vlaanderen wacht nader onderzoek naar de vervuiling af.

Eet niet uit eigen tuin

Eerder raadden deskundigen aan 15 kilometer rond de 3M-fabriek niet meer uit eigen tuin te eten. Daarbinnen vallen ook delen van Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en heel Antwerpen.