West-Brabant

Bemoedigende beiaardconcerten op Koningsdag en Bevrijdingsdag

Foto: © Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Stadsbeiaardier Janno den Engelsmans geeft op Koningsdag en Bevrijdingsdag speciale concerten op de Julianabeiaard in Bergen op Zoom. Hij doet dat op verzoek van burgemeester Frank Petter, die hiermee de inwoners van de stad een hart onder de riem wil steken. Ook in Halsteren doet het carillon mee.

Janno den Engelsman heeft voor de twee concerten in Bergen op Zoom vrolijke en strijdbare liedjes uitgekozen. Liedjes zoals ‘We zullen doorgaan’ en ’15 miljoen mensen’. De muziek verwijst niet alleen naar Koningsdag en Bevrijdingsdag, maar ook naar de coronacrisis.

Vrolijke en bemoedigende klanken

“Veel mensen zijn aan huis gekluisterd, maar ook onder de mensen die nog wel naar buiten kunnen, leven zorgen over het coronavirus en hoe dat hun leven raakt,” legt burgemeester Petter uit. “Vrolijke en bemoedigende klanken op het grootste muziekinstrument van de stad, helpen misschien om even te ontsnappen aan de zorgen van vandaag.”

Het zijn bijzondere feestdag dit jaar, omdat iedereen thuis moet blijven vanwege de coronamaatregelen. Mensen zoeken toch manieren om de feesten samen te vieren. De stadsbeiaardier zei dan ook graag ja op het verzoek van de burgemeester. “Ik verleen hieraan heel graag mijn medewerking. Zelf speelde ik al met dat idee, dus het lag voor mij voor de hand om op het verzoek van de burgemeester in te gaan,” aldus Den Engelsman. “Muziek is een heel universele taal, waarmee je prima je boodschap kunt delen.”

De klokken van de Peperbus in Bergen op Zoom klinken allebei de dagen op dezelfde tijd: van 10.00 uur tot 11.00 uur. Dat is dus op maandag 27 april en op dinsdag 5 mei.

Ook carillon in Halsteren doet mee

Ook in Halsteren zal het carillon klinken. Beiaardier Toni Raats speelt op Koningsdag op het carillon van de Martinustoren. En ook hij kiest voor toepasselijke liedjes. Je kunt ze horen tussen 16.00 uur en 17.00 uur. Op Bevrijdingsdag speelt Janno den Engelsman op het carillon van de Martinustoren in Halsteren. Dan is de bemoedigende muziek te horen van 12.00 uur tot 13.00 uur.

Als je wilt zien en horen hoe andere Nederlanders dit jaar thuis Koningsdag vieren, kijk dan op de website van Koningsdag Thuis. Daarop kan iedereen filmpjes zetten en laten zien hoe zij Koningsdag ervaren tijdens deze coronacrisis. En dan kun je het feest toch een beetje samen vieren.