Bergen op Zoom

Gemeente Bergen op Zoom: bij kou bredere opvang dak- en thuislozen

Herbert Kats Herbert Kats

Bergen op Zoom biedt voortaan een structureel bredere opvang voor dak- en thuislozen als het koud is. De regeling loopt van 1 november tot en met 31 maart 2024.

Bij de Maatschappelijke opvang aan de Zuid-Oostsingel kunnen mensen dan zo nodig dagelijks terecht voor een maaltijd, douche en overnachting.

Humaan

“We maken nu structureel wat er nog niet was”, verduidelijkt wethouder Dominique Hopmans. “Dus ook voor niet-rechthebbenden. Dat is humaan en we hoeven niet meer steeds de temperatuurmeter te hanteren.”

Dit jaar werd voor het eerst de mogelijkheid geboden om bij koud weer iedere nacht te komen overnachten. In 2022 kon dat alleen als sprake was van een gevoelstemperatuur van nul graden.

Aanzuigend?

Meer bedden zijn niet nodig voor de opvang, denkt de wethouder. Al erkent hij dat de versoepeling ‘aanzuigend’ kan werken. “Maar het is gemakkelijker én effectiever”, pareert Hopmans mogelijke kosteneffecten.

Bijkomend voordeel is dat de groep dak- en thuislozen door de ruimere opvang beter in beeld komt. Hopmans ziet dat meerdere gemeenten het beleid in deze zin bijstellen.