Bergen op Zoom

Bergen op Zoom deze keer aangewezen als plaats voor rellen

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Op de inmiddels beruchte appgroepen en social media werd dinsdag Bergen op Zoom genoemd als plaats om actie te gaan voeren. Ondernemersvereniging Sterck vreest rellen en heeft de leden in de stad al gewaarschuwd. De eerste winkels hebben hun voorzorgsmaatregelen al genomen: onder meer de Zeeman, Sneakers en Jess&Lou spijkeren hun deuren volledig dicht.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven, Maarten Elst en Kimberley Mies

Namens de ondernemersvereniging legt bestuurder Harry Nieland uit dat er een signaal kwam vanuit de gemeente, dat er op wees dat de relschoppers bijeen willen komen op de Grote Markt. Toch zijn niet alleen de horeca en andere ondernemers daar geïnformeerd, legt Nieland uit. Het hele centrum is gewaarschuwd want de ‘actievoerders’ plegen zich nog wel eens te verplaatsen.

Dat dit een goede inschatting is, blijkt wel uit een oproep om ook naar de MediaMarkt te gaan. Niet de meest logische plaats voor protesten, tenzij je in ogenschouw neemt dat een aantal relschoppers er op uit lijkt om winkels te slopen en mogelijk te plunderen.

Mogelijk zelfs noodbevel

Namens de gemeente legt woordvoerder Peter van der Graaf uit dat er direct volop werk van is gemaakt, toen de oproepen bekend werden. Zo wordt bekeken of er een noodverordening -een meer groepsgerichte maatregel- of zelfs een noodbevel moet komen. Met die laatste is het wettelijk nog eenvoudiger om mensen persoonlijk aan te pakken. Overtreding van een noodbevel geldt als een misdrijf.

“We zijn volop in overleg met politie en Justitie, en bijvoorbeeld de hotspots nu in kaart aan het brengen”, legt de woordvoerder uit. Er is immers in andere steden al gebleken dat het geweld zich soms naar elders verplaatst. Er wordt dan ook goed gekeken naar hoe confrontaties in andere steden tot nu toe verliepen en al die scenario’s worden meegenomen.