Bergen op Zoom

Bergen op Zoom en Steenbergen kampioen coronaboetes

Afbeelding door cottonbro via Pexels

Raymon Mens Raymon Mens

Er zijn grote verschillen tussen het aantal coronaboetes dat in de streek wordt uitgedeeld. Bergen op Zoom en Steenbergen delen relatief veel boetes uit, terwijl er in Roosendaal en Woensdrecht veel minder burgers werden bestraft voor het negeren van de maatregelen.

Door: Raymon Mens

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) die in handen zijn van RTL Nieuws. Het OM becijfert per regio bij hoeveel strafrechtelijke boetes er zijn opgelegd. Het gaat om boetes die door boa’s of agenten zijn uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de lokale noodverordening hebben gehouden. Zoals bijvoorbeeld de groepsgrootte of het negeren van de anderhalve meter afstand. Het gaat dus niet om boetes aan ondernemers.

Bergen op Zoom en Steenbergen

Als de cijfers worden genormaliseerd op basis van het aantal boetes per 100.000 inwoners, scoren de gemeenten Bergen op Zoom en Steenbergen hoog met relatief 143,7 en 155,6 boetes per 100.000 inwoners. In Roosendaal werden bijna de helft minder boetes opgelegd, namelijk 73,8 boetes per 100.000 inwoners. Ook buurgemeente Halderberge doet het met 52,8 boetes per 100.000 inwoners rustig aan. In de hele provincie Brabant is het aantal boetes het hoogst in de gemeente Loon op Zand. Daar is sprake van 341,8 boetes per 100.000 inwoners.

Sterke verschillen in handhaving

In Oosterhout, Waalwijk, Haaren, Sint-Anthonis, Reusel-De Mierden, Baarle-Nassau, Bergeijk en Eersel werden juist helemaal geen coronaboetes uitgedeeld, blijkt uit de cijfers van RTL Nieuws. Volwassenen die een coronaboete hebben gekregen moeten 390 euro betalen.

Er zijn momenteel geen landelijk richtlijnen voor de handhaving van coronamaatregelen. De Nederlandse Boa Bond laat weten dat een landelijke richtlijn voor handhaving meer dan welkom zou zijn.