Bergen op Zoom

Bergen op Zoom huurt extra personeel in voor snellere WMO-afhandeling

Han Verbeem

De gemeente Bergen op Zoom zet extra medewerkers in voor de afhandeling voor aanvragen vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De gemiddelde wachttijd is nu té lang, constateert de gemeente. Zo worden de contracten van vijf tijdelijk ingehuurde adviseurs verlengd en komen nog zes extra medewerkers bij. Deze contracten zijn voor vijf maanden.

Door: Han Verbeem

Daarnaast komen er per 1 juli enkele extra deeltijdbanen voor adviseurs en een kantoormedewerker bij. De WMO voorziet in ondersteuning van ouderen en zorgbehoevenden; zoals huishoudelijke hulp, vervoermiddelen en trapliften.

Wachttijd

Om aanvragen voor voorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning sneller af te handelen, zet gemeente Bergen op Zoom extra mensen in, zo laat de gemeente weten. “Op dit moment duurt een aanvraag gemiddeld 14 weken”, zo laat woordvoerder Marit Israël weten. Dat duurt té lang. De gemeente wil de wachttijd terugbrengen tot maximaal 8 weken – en daarom komen er nu extra adviseurs om de aanvragen tijdig af te handelen. Momenteel voldoet de gemeente niet aan de wettelijk gestelde termijnen. Bovendien leidt langere wachttijd tot extra zorgkosten, aldus de woordvoerder.

Onderzoek

Een deel van de wachtperiode zou mogelijk verkort kunnen worden door de onderzoeken achterwege te laten, die de gemeente nu per aanvraag uitvoert. De gemeente kiest daar echter niet voor. Zorgvuldig onderzoek zorgt er namelijk voor dat de mensen de zorg krijgen die nodig is – zo is de motivatie. “Op deze manier voorkomen we onnodige en hoge kosten en zijn we geen capaciteit kwijt aan het terugvorderen van onterechte zorgkosten.” Spoedaanvragen behandelt de gemeente met voorrang.

Deel dit op: