Bergen op Zoom

Bergen op Zoom staat uitgebreid stil bij 72 jaar bevrijding

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De afgelopen dagen werd in Bergen op Zoom uitgebreid stil gestaan bij de bevrijding van de Duitse bezetter, 72 jaar geleden. Het herdenkingsprogramma was dit jaar gewijzigd en er waren onderdelen aan het programma toegevoegd.

Zo was er dit jaar een lezing in de Sint-Gertrudiskerk onder de noemer ‘Canadays Lecture’ en er was een grote herdenkingsplechtigheid op de Canadese Oorlogsbegraafplaats aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom. Deze bijeenkomst had een internationaal karakter. Er waren prominente genodigden uit binnen- en buitenland en zij werden ondersteund door militairen, muzikanten, veteranen en scholieren.

De herdenking van dit jaar begon donderdag 27 oktober op de Britse begraafplaats. Daar werden na een minuut stilte kransen gelegd door burgemeester Frank Petter, de Royal British Legion, de Stichting Dodenherdenking 4 mei Bergen op Zoom, de Bond van Wapenbroeders en het voormalig verzet. Na de ceremonie was er nog een plechtigheid bij het Arnoldus Asselbergsplantsoen en bij het Thaliaplein.

ZuidWest Update maakte onderstaande reportage.

{webpage_link type=video id=4487}