Bergen op Zoom

Bergen op Zoom stak coronageld cultuur in eigen zak: half miljoen naar topsalarissen

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Bergen op Zoom heeft een half miljoen euro, bedoeld voor compensatie van de cultuursector, besteed aan de eigen organisatie. Een interim-directeur van het cultuurbedrijf ontving ruim een ton, een projectleider kreeg even zoveel en de rest is gegaan naar enkele andere managers. Louis van der Kallen (BSD) heeft donderdagavond in de commissie namens bijna de gehele raad een interpellatiedebat voor 30 september aangekondigd, met een stevige ondervraging van het college.

De Bergse politiek reageert geschokt en verontwaardigd: de Bergse cultuurverenigingen en stichtingen zelf hebben slechts een fractie ontvangen. Zestien aanvragen van clubs kwamen binnen waarvan negen clubs geld kregen: bij elkaar 44.000 euro. In totaal heeft de gemeente 1,4 miljoen van het Rijk ontvangen om de noodlijdende culturele sector in Bergen op Zoom te ondersteunen.

Zelfverrijking

Scherpe woorden klinken in de raadscommissie. “Zelfverrijking”, zegt Jim Bernaards (VVD). “Creatief boekhouden”, aldus Hans-Peter Verroen (CDA). “Een totale onbalans voor de besteden van de gelden”, merkt Piet van den Kieboom (50 plus) op. “Is dit gerechtvaardigd”, vraagt Adam Ahajaj (PvdA) zich af. Zijn partij heeft kritische vragen gesteld over de besteding van de gelden.

Ook de communicatie laat te wensen over, stelt Ahajaj. “Wij hebben signalen ontvangen dat grote groepen zzp’ers en creatieve zelfstandigen niet zijn benaderd. Heeft de gemeente het gehele culturele veld wel in beeld?”

Enorm mis

“Hier gaat iets enorm mis”, aldus Joost Pals (Lokaal Realisme) in de raadscommissie van donderdag. “De gemeente heeft 1,4 miljoen ontvangen om de ellende voor de culturele sector te verzachten. Daarvan is 665.000 euro niet besteed. Hoe is dat mogelijk? Waar is de gemeente mee bezig geweest?”

Geschrokken

Wethouder Patrick van der Velden schorste de vergadering voor enkele minuten en keerde terug met de opmerking: “Hier ben ik erg van geschrokken.” Hij vroeg echter om een volmondig ‘ja’ voor de uitvoering van de verdere verdeling van het cultuurgeld. De lokale bewindsman wil “op een apart moment” uitleggen waarom het college 516.000 euro besteed heeft aan de salarissen van enkele topambtenaren.

Businesscases

Deze bedragen zijn al uitgegeven – zo bevestigt Van der Velden in de commissie. Daarbij liet de wethouder zich ontvallen dat het half miljoen besteed is bij uitvoering van de businesscases – de onderzoeksstudies- naar de ontmanteling van het gemeentelijke Cultuurbedrijf. De reorganisatie van De Maagd, het Markiezenhof, het CKB en de samenvoeging met Gebouw-t moet Bergen op Zoom uiteindelijk een besparing van 1,9 miljoen euro opleveren.