Bergen op Zoom

Bergen op Zoom tegen mogelijke komst mestfabrieken: ‘Geen nieuwe BioMoer’

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeenteraad wil duidelijk géén mestfabriek binnen de grenzen van Bergen op Zoom. Op de fracties van Lokaal Realisme, D66 en het CDA na namen de raadsfracties donderdagavond een motie aan om geen nieuwe mestverwerking binnen de gemeentegrenzen toe te staan. Een soortgelijke motie is in Roosendaal eerder aangenomen en ook de Woensdrechtse raad heeft zich tegen mestinitiatieven uitgesproken.

Geen échte oplossing

“We willen niet in herhaling vallen van BioMoer”, aldus indiener Peter van den Ouden – verwijzend naar de omstreden en inmiddels failliete co-vergistingscentrale op de grens met Roosendaal. De motie is mede ingediend door de fracties van BSD, GBWP, PvdA, Lijst Linssen, SP en VVD en kon daarmee op voorhand al rekenen op steun van een meerderheid in de Bergse gemeenteraad. Den Ouden wijst erop, dat de provincie in 2017 beleid heeft vastgesteld om nieuwe mestverwerkingsinitiatieven, zoals vergisters, alleen op bedrijventerreinen toe te staan en zeker niet bij kwetsbare natuur. De omgeving van Bergen op Zoom zit dicht tegen het zogeheten Natura 2000-gebied aan, een beschermde natuurzone. GroenLinks ziet in mestfabrieken geen échte oplossing voor het mestprobleem. “De enige oplossing is: minder dieren en minder vlees consumeren.”

Aanpak overschotten

Raadslid Rian Govers-Gabriëls van de fractie Lokaal Realisme laat een geheel ander geluid horen en wil het voorstel zelfs van de agenda halen – waarvoor zij echter geen steun krijgt. Govers-Gabriëls stelt dat mestverwerking én bewerking juist nodig is om de overschotten aan te pakken. Bovendien is de nieuwe provinciale nota Plan MER Mest nog niet vastgesteld en verdaagd van april naar oktober.  “Dit is een dusdanig ingewikkelde materie die we nu niet fatsoenlijk kunnen behandelen, omdat bijvoorbeeld een ambtelijk voorstel ontbreekt. Als we er al iets over willen besluiten, kan dat pas na een zorgvuldig doorlopen proces zoals we dat in de vorm van een BOB-model hebben afgesproken.” BOB staat voor een bestuurlijk driestappenplan van beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming.

Wrevel

Govers-Gabriëls noemt de motie inhoudelijk onjuist beroept zich op haar vakkennis als agrarisch ondernemer. Ze stelt daarbij dat zij een zinnigere inbreng te bieden heeft dan andere raadsleden. Deze opmerking wekt wrevel bij zowel Den Ouden als bij Gertjan Huismans (VVD). De laatste merkt vinnig op dat de voorvrouw van Lokaal Realisme “voorlas uit haar ZLTO-bijbeltje.” Deze kritiek wijst Govers-Gabriëls van de hand. Elk initiatief op voorhand blokkeren vindt ze niet terecht. “Er is een verschil tussen mestbéwerking en mestvérwerking”, merkt ze op. “We weten nu nog niet wat een ondernemer in onze gemeente eventueel zou willen.”