Bergen op Zoom

Bergen op Zoom verduurzaamt met biobased verkeersborden

Wethouder Andrew Harijgens onthulde het nieuwe biobased verkeersboord samen met Rolf Groot van het bedrijf NPSP

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De gemeente Bergen op Zoom heeft een aantal verkeersborden in de gemeente vervangen door exemplaren gemaakt van rietvezels, kalk en biohars. Op de Rijtuigweg werd vrijdagmorgen door wethouder Harijgens één van de verkeersborden vervangen door het duurzame bord.

De gemeente wil in de openbare ruimte meer gebruik maken van zogenaamde biobased producten, gemaakt van groene grondstoffen. Zo draagt de gemeente een steentje bij aan duurzaamheid, maar ondersteunt ook de economie en de bedrijven die deze transitie mogelijk moeten maken.

Olifantsgras

“We passen al enige tijd duurzame en milieuvriendelijke materialen toe in onze openbare ruimte”, zegt wethouder Andrew Harijgens. Zo heeft de gemeente Bergen op Zoom betonnen bankjes geplaatst waarin olifantsgras is verwerkt en bij een viaduct over de A58 is een biobased afscherming van vlasvezel gerealiseerd.

Nieuwswaarde

Naast de verduurzaming ziet de gemeente ook een grote kans voor een nieuwe economie. “We moeten als gemeente ook zelf verduurzamen en het goede voorbeeld geven.” Bedrijven die met nieuwe innovaties aan de slag gaan, moeten vaak opboksen tegen traditionele materialen en producten. De gemeente probeert die patstelling te doorbreken en als klant op te treden voor een nieuw product. “We hebben de ambitie om van biobased producten de standaard te maken waardoor dit soort aanpassingen in de toekomst geen nieuwswaarde meer hebben”, aldus Harijgens.