Bergen op Zoom

Bergen op Zoom vreest voor rellen: ME staat paraat

Politie in de binnenstad van Bergen op Zoom. (Foto: 112 Markiezaten)

Han Verbeem Han Verbeem

In Bergen op Zoom houden gemeente en politie serieus rekening met rellen, als gevolg van berichten en oproepen die op social media rouleren. Volgens locoburgemeester Barry Jacobs wordt rekening gehouden “met alle scenario’s”, en staat de ME paraat. De laatste dagen zijn diverse steden in het land geteisterd door groepen relschoppers. Wie zich te buiten gaat aan geweld kan rekenen op forse boetes, zo waarschuwt Jacobs. “Ouders, hou uw kinders thuis.”

Door: Han Verbeem

Locoburgemeester Jacobs, die Frank Petter vervangt tijdens diens ziekte, kondigt aan hard op te zullen treden tegen relschoppers: “Kom niet om te rellen”, is zijn oproep. “Kom ook niet om te kijken of om niets te doen. Blijf weg. Maak geen puinhoop van je stad en blijf af van spullen die niet van jou zijn.”

Noodbevel

De gemeente heeft een noodbevel klaarliggen om de openbare orde en veiligheid – als dat nodig is – te herstellen. “We treden daarbij hard op. Niet alleen tijdens rellen, maar ook daarna. Je krijgt een boete en daarmee ook een strafblad. Dus denk na en denk aan je toekomst! Als er schade is dan verhalen we die op de relschoppers en bij 18-minners ook op hun ouders.”

Rekening aan de ouders

De locoburgemeester richt zich dus tevens tot de ouders van potentiele relschoppers: “Ouders: hou uw kinderen thuis! Ook als ze niet gaan rellen, hou ze thuis.” De politie kan immers geen onderscheid maken tussen wie aan het rellen is en wie ‘alleen maar aan het kijken is’, benadrukt Jacobs.

Mocht een noodbevel worden afgekondigd, zullen alle aanwezigen op straat moeten vertrekken. Wie daar niet aan voldoet, wordt verwijderd en kan een boete krijgen – aldus de Bergse locoburgemeester. En ouders van rellende jongeren kunnen een gepeperde rekening tegemoet zien. “Als uw kind verantwoordelijk is voor schade, dan verhalen we dat op u.”

Avondklok

Alle winkels die tijdens de lockdown nog geopend mogen zijn, zullen uiterlijk 18.30 uur de deuren moeten sluiten. Vanzelfsprekend geldt de avondklok vanaf 21.00 uur, benadrukt Jacons. “Aan inwoners doet de gemeente de oproep om thuis te blijven en zich afzijdig te houden van rellen. Geef noodzakelijke signalen van ordeverstoringen door aan de politie en deel oproepen en meldingen van de gemeente en de politie over maatregelen op social media.”