Bergen op Zoom

Bergse raad wil startersleningen vooral voor goedkopere woningen

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Bergen op Zoom stelt 1,6 miljoen euro beschikbaar voor startersleningen. Een aanvullende, gemeentelijke lening voor kopers van een eerste woning. Lokaal Realisme wil dat de lening wordt verstrekt voor relatief goedkope koopwoningen van maximaal 325.000 euro. Daardoor krijgen jonge kopers met een krappe beurs méér kans, zegt raadslid Julien Voets. Eigenlijk had hij de grens nóg lager willen leggen, namelijk rond de 300.000 euro. Maar daarvoor kan de voorman van Lokaal Realisme geen raadsmeerderheid vinden.

De maximum koopprijs van 326.000 komt overeen met 75 procent van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). “Alleen zo kunnen we jonge starters op de woningmarkt een kans geven”, zegt Voets. Het college had eerder een NHG-normgrens van 80 procent voorgesteld, wat overeenkomt met een maximumgrens van bijna 350.000 euro. Na een korte schorsing komen de raadsfracties tot overeenstemming: geen 70, geen 80 maar 75 procent van de NHG-norm.

Onderkant woningmarkt

“Startersleningen horen te gaan over de onderkant van de markt”, merkt Louis van der Kallen op. Hij heeft moeite met politieke onderhandelingen over NHG-percentages. “We verpesten het weer door naar een compromis te streven.” De SP heeft helemaal geen behoefte aan de startersleningen – en stemt tegen. Raadslid Theo de Jong heeft meer vertrouwen in het systeem van de gesubsidieerde Premie-A en Premie-B woningen uit de jaren negentig. “Dat had tenminste nog iets van een sociaal karakter.”

Haken en ogen

Andere partijen zien haken en ogen aan het voorstel. “Want wát, als je net boven deze grens zit”, zegt Selin Karar (GroenLinks). Haar fractie staat overigens positief tegenover het plan. D66 is het eens met Lokaal Realisme, dat de lening geen kopers van wat duurdere woningen moet ondersteunen. “Dat is geen taak van de gemeente”, zegt Berend Doedens.

Inkomenspolitiek

Lijst Linsen heeft er geen behoefte aan om de regeling aan te passen ten gunste van een kopersgroep met een laag inkomen. “Dat is inkomenspolitiek en daar moeten we ons niet aan wagen”, aldus Louis Wijten.

Verdubbeling

GBWP “stemt van harte in” met het plan om jonge starters extra kansen te geven. “Uiteindelijk kunnen we maar 54 kopers helpen met deze leningen”, zegt Alperen Yilmaz. Daarvoor heeft Bergen op Zoom nu 1,6 miljoen euro beschikbaar. Maar GBWP wil het bedrag verdubbelen zodat nóg ruim 50 kopers een kans krijgen. “Daar komen we later dit voorjaar op terug”, zegt hij.