Bergen op Zoom

Bergen op Zoom wint Erfgoedprijs 2014

Binnenstad Bergen op Zoom

Maarten van den Boom Maarten van den Boom

De gemeente Bergen op Zoom heeft vandaag in Kampen de BNG Bank Erfgoedprijs 2014 gewonnen. De Erfgoedprijs is een jaarlijkse prijs voor de gemeente die erfgoed op de meest inspirerende wijze een structurele plaats geeft in haar beleid. Deze eerste plaats levert een cheque op van 25.000 euro, te gebruiken ter promotie van het Bergse erfgoed. Wethouder Arjan van der Weegen nam de prijs namens het college van Bergen op Zoom in ontvangst.

Bergen op Zoom bond bij de vierde editie van de jaarlijkse wedstrijd de strijd aan met de gemeenten Coevorden, Midden-Delfland en Rheden. De Erfgoedprijs is in het leven geroepen om gemeenten te stimuleren actief in te zetten op cultureel erfgoed, ook ter versterking van beleidsterreinen als toerisme, cultuur, onderwijs, sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en economie.

Juryrapport

De jury is twee keer in Bergen op Zoom geweest en keek haar ogen uit. Vooral De Zeeland en de Mozesbrug bij Fort de Roovere maakten een grote indruk. Wat ook opviel bij de jury is het gevoel dat erfgoed in Bergen op Zoom een bindende factor is.

Wethouder van der Weegen: ‘Trots’

Wethouder Arjan van der Weegen is trots op het winnen van de Erfgoedprijs: “Bergen op Zoom is een stad waarin erfgoed een belangrijke rol speelt. Alleen al in onze binnenstad staan ruim 800 monumentale panden. Ons erfgoed is voor veel toeristen een belangrijke reden om Bergen op Zoom te bezoeken. We hebben bij het opstellen van ons erfgoedbeleid dan ook nauw samengewerkt met zestien cultuurhistorische organisaties. Het winnen van deze prijs benadrukt dat we daardoor goed omgaan met ons erfgoed. Daar ben ik trots op.”