Geen regio geselecteerd

“Bergen op zoom zal twintig jaar op houtje moeten bijten”

Louis van der Kallen vindt de financiële situatie van de gemeente zorgwekkend © ZuidWest Update

Redactie Redactie

225 miljoen euro, dat is de schuld die de gemeente Bergen op Zoom op dit moment heeft. Dit blijkt uit jaarcijfers van de gemeente. Dat komt neer op een schuld van bijna 3400 euro per inwoner en dat terwijl bijvoorbeeld in buurgemeente Steenbergen voor iedere inwoner 300 euro over is. Zorgwekkend?

Louis van der Kallen, oppositieraadslid namens de Bergse Sociaal Democraten (BSD) vindt van wel. “De afgelopen twintig jaar heeft de gemeente op grote voet geleefd”. Volgens Van der Kallen is er te veel geld uitgegeven aan dingen die ‘leuk’ zijn voor de inwoners en niet aan dingen waar de gemeente winst uit kan halen. “Voor alles wat de gemeente aan wil schaffen wordt er bij de banken geleend”, vervolgt Van der Kallen. Dat is in rap tempo alleen maar meer geworden. De banken krijgen meer bezittingen in Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat. Binnen een tijdsbestek van acht jaar is er nog eens een vierde van de bezittingen die Bergen op Zoom had, toegeëigend door de banken. In totaal komt dat neer op z’n 89 procent van alle bezittingen. Bergen op Zoom is slechts over 11 procent eigen baas en volgens Van der Kallen is dat nog niet alles.

Volgens hem zit er in de aankomende coalitie niemand met kennis van financiën. “Het worden weer van die marionetten die een stukje papier voorlezen, die zij toegeschoven krijgen van hun ambtenaren”, vergelijkt Van der Kallen. Volgens het raadslid moet er worden bespaard op dingen die te veel geld kosten en niks opleveren. “De burgers moeten het eerlijke verhaal te horen krijgen, ze moeten hier aan wennen. De gemeente kan van alles willen maar daar is geen geld voor. Bergen op Zoom moet de komende twintig jaar op een heel klein voetje leven en op een houtje bijten”, waarschuwt het raadslid.

Is er dan helemaal geen hoop voor de gemeente Bergen op Zoom? Volgens van der Kallen nog niet, want de rente die Bergen op Zoom moet aflossen is nu nog wel laag maar of dat zo blijft is nog maar de vraag. “Als de rente stijgt dan hebben we een groot probleem”, sluit Van der Kallen af.