Bergen op Zoom

Bergen op Zoom zet in op locatie Zoomland voor nieuwbouw Bravis

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Het terrein ten Noord-Oosten van Knooppunt Zoomland is volgens de gemeente Bergen op Zoom de ideale locatie voor het nieuwe Bravis ziekenhuis. De plannen werden donderdagavond gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad.

Het Bravis ziekenhuis wil in 2025 één nieuwe hoofdlocatie. De huidige vestigingen in Bergen op Zoom en Roosendaal voldoen namelijk niet meer aan de eisen. De gemeente Roosendaal liet eerder al weten te kiezen voor het gebied Bulkenaar. Dit ligt langs de A58, dicht tegen de wijk Tolberg. Nadeel is dat er veel grondeigenaren zijn. Dit kan problemen opleveren bij onteigening.

Aanrijdtijden

Gemeente Bergen op Zoom ziet liever het ziekenhuis op het terrein tegenover Philip Morris. Belangrijk argument is de goede bereikbaarheid voor patiënten vanuit alle gemeenten rondom Bergen op Zoom die aangewezen zijn op Bravis. Patiënten moeten bijvoorbeeld binnen 45 minuten op de Spoed Eisende Hulp kunnen zijn. Voor veel inwoners van Reimerswaal, Tholen en Woensdrecht zijn deze aanrijdtijden nu al kritiek.

Eigendom

Het stuk grond bij knooppunt Zoomland is ongeveer 12 hectare groot en zou precies groot genoeg zijn voor de nieuwbouw. De gronden zijn deels eigendom van Philip Morris en deels van de gemeente. Philip Morris heeft al laten weten bereid te zijn om te praten met Bravis.

Bravis is op dit moment in gesprek met projectleiders van alle betrokken gemeenten om de verschillende locaties te analyseren. In april wordt er een definitieve beslissing verwacht.