Bergen op Zoom

Bergenaar Eric de Bie (BVNL) lijsttrekker voor provincie én Eerste Kamer

Han Verbeem Han Verbeem

Bergenaar Eric de Bie (Belang van Nederland) is voor zijn partij lijsttrekker voor de verkiezingen van zowel Provinciale Staten als de Eerste Kamer. De partij heeft hem voor beide functies gevraagd. Wel moeten de leden van de partij zich nog uitspreken over de kandidatuur. Voor Bergen op Zoom is het dan voor het eerst sinds decennia dat een inwoner een prominente plaats op een landelijke kieslijst krijgt.

De Eerste Kamer, oftewel Senaat, wordt niet direct gekozen maar door de Statenleden uit de diverse provincies. De provinciale verkiezingen zijn 15 maart 2023. De Bie is van plan het lidmaatschap van de Senaat en van de Brabantse Provinciale Staten te combineren. “Het gaat tenslotte om deeltijdfuncties”, benadrukt hij. “Het is wel veel werk maar het is te doen. Ik doe het met hart en ziel.” Met de dubbelfunctie denk de politicus de inbreng van Bergen op Zoom en West-Brabant in de landelijke politiek te kunnen vergroten. “Ik bekijk de wereld vanuit een klassiek-liberale bril maar natuurlijk ook van een lokale en regionale insteek”, zegt hij. “West-Brabant heeft een belangrijke plaats in mijn hart.”

Moeite voor doen

Bergenaren en West-Brabanders zijn aan de top van landelijke kieslijsten een zeldzaamheid. “Landelijke politiek is toch vooral een Randstad-gebeuren”, merkt hij op. En waar het aan ligt? “Misschien zijn de mensen hier wat bescheidener. En ja, je moet er als kandidaat wat meer moeite voor doen voor een verkiesbare plaats. Maar mijn partij staat er gelukkig wel voor open.”